Reklama
Reklama

Wspiera trawienie nawet po obfitym posiłku. Dosyp odrobinę do obiadu

W wielu krajach, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie, ta przyprawa używana jest codziennie jako dopełnienie licznych potraw. W Polsce wciąż pozostaje nieznana, choć wraz ze smakiem niesie ze sobą szereg właściwości zdrowotnych. Dowiedz się zatem, dlaczego warto mieć ten intensywnie czerwony proszek w swojej szafce z przyprawami. Powodów jest całkiem sporo.

Czasami wystarczy szczypta przyprawy, by odmienić smak i aromat potrawy. Tak jest w przypadku tego proszku o intensywnie czerwonej barwie, który znany jest już od wieków na Bliskim Wschodzie, nadając daniom świeżości oraz charakterystycznej nuty. Jeśli chcesz wzbogacić swoją kuchnię o nowe smaki i w dodatku zadbać o lepsze trawienie, koniecznie zaopatrz się w sumak, bo to właśnie o nim mowa.  

Czym jest sumak? Przyprawa znana już od wieków

Z owoców sumaka można stworzyć przyprawę, która od wieków jest ulubieńcem w wielu kuchniach Bliskiego Wschodu. Drobno zmielony sumak o intensywnie czerwonej barwie to przyprawa, która niesie ze sobą lekko kwaskowy, cytrynowy posmak, będąc przy tym jednocześnie głęboki i nieco cierpki.  

Wystarczy już szczypta sumaka, by potrawie nadać zupełnie nowej nuty smakowej. To subtelne rozwiązanie, dzięki któremu można zachować równowagę w potrawach, podbijając ich świeżość. Na Bliskim Wchodzie jest nieodłącznym składnikiem w kuchni, który dodawany jest do sałatek oraz wykorzystywany do przyprawiania mięs czy też ryb. W Polsce wciąż pozostaje na co dzień nieznany, choć już w niewielkiej ilości może nadać potrawom nowego wymiaru.  

Zwłaszcza że wraz ze smakiem, aromatem oraz świeżością niesie ze sobą ciekawy skład, który sprzyja między innymi lepszemu trawieniu. Mowa o naturalnych kwasach organicznych, a także o antyoksydantach, flawonoidach i garbnikach, które wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto to olejki eteryczne, błonnik oraz liczne witaminy i minerały, które wnoszą sporo dobrego dla organizmu.  

Zobacz także: Babcie dodawały go do herbaty. Pomaga, gdy dopada nas przeziębienie

Jak używać sumaku w kuchni? Właściwości przyprawy z Bliskiego Wschodu 

Sumak to nie tylko ciekawy smak, ale również spora dawka korzystnego działania. Oprócz wspomnianych działań antyoksydacyjnych, sumak doskonale wspomaga trawienie, nawet w przypadku ciężkostrawnych potraw. Garbniki i kwasy organiczne obecne w przyprawie wykazują działanie ściągające i łagodzące, dlatego wspierają utrzymanie równowagi w układzie pokarmowym.  

Co ciekawe, sam sumak jest jednym ze składników mieszanek ziołowych, polecanych po obfitych posiłkach. Przyprawa ta wzbudza zainteresowanie nie tylko ze względu na smak, ale i potencjalne właściwości prozdrowotne. Może być więc ciekawą propozycją na urozmaicenie smaków w kuchni i delikatne wsparcie dla organizmu.  

Z łatwością można nabyć go na dziale z przyprawami w supermarkecie lub też w sklepach ze zdrową żywnością — stacjonarnych oraz online. Sumak sprawdzi się do licznych potraw o wytrawnym charakterze. To dobre uzupełnienie sałatek, dań mięsnych i rybnych, hummusu i dipów, a także licznych marynat. Może być także ciekawym dodatkiem do dań z ryżu i kaszy, a nawet i do pieczywa.  

Zobacz też:

Zakwas buraczany mojej babci nigdy nie pleśnieje. Ma prostą zasadę

​Na wszystkich imprezach podaję zamiast pizzy. Od razu znika z talerza

Te słodycze możesz jeść nawet na diecie. Ptasie mleczko bez cukru i mleka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe odżywanie | zdrowie