Wspiera trawienie nawet po obfitym posiłku. Dosyp odrobinę do obiadu
W wielu krajach, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie, ta przyprawa używana jest codziennie jako dopełnienie licznych potraw. W Polsce wciąż pozostaje nieznana, choć wraz ze smakiem niesie ze sobą szereg właściwości zdrowotnych. Dowiedz się zatem, dlaczego warto mieć ten intensywnie czerwony proszek w swojej szafce z przyprawami. Powodów jest całkiem sporo.
Czasami wystarczy szczypta przyprawy, by odmienić smak i aromat potrawy. Tak jest w przypadku tego proszku o intensywnie czerwonej barwie, który znany jest już od wieków na Bliskim Wschodzie, nadając daniom świeżości oraz charakterystycznej nuty. Jeśli chcesz wzbogacić swoją kuchnię o nowe smaki i w dodatku zadbać o lepsze trawienie, koniecznie zaopatrz się w sumak, bo to właśnie o nim mowa.
Z owoców sumaka można stworzyć przyprawę, która od wieków jest ulubieńcem w wielu kuchniach Bliskiego Wschodu. Drobno zmielony sumak o intensywnie czerwonej barwie to przyprawa, która niesie ze sobą lekko kwaskowy, cytrynowy posmak, będąc przy tym jednocześnie głęboki i nieco cierpki.
Wystarczy już szczypta sumaka, by potrawie nadać zupełnie nowej nuty smakowej. To subtelne rozwiązanie, dzięki któremu można zachować równowagę w potrawach, podbijając ich świeżość. Na Bliskim Wchodzie jest nieodłącznym składnikiem w kuchni, który dodawany jest do sałatek oraz wykorzystywany do przyprawiania mięs czy też ryb. W Polsce wciąż pozostaje na co dzień nieznany, choć już w niewielkiej ilości może nadać potrawom nowego wymiaru.
Zwłaszcza że wraz ze smakiem, aromatem oraz świeżością niesie ze sobą ciekawy skład, który sprzyja między innymi lepszemu trawieniu. Mowa o naturalnych kwasach organicznych, a także o antyoksydantach, flawonoidach i garbnikach, które wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto to olejki eteryczne, błonnik oraz liczne witaminy i minerały, które wnoszą sporo dobrego dla organizmu.
Zobacz także: Babcie dodawały go do herbaty. Pomaga, gdy dopada nas przeziębienie
Sumak to nie tylko ciekawy smak, ale również spora dawka korzystnego działania. Oprócz wspomnianych działań antyoksydacyjnych, sumak doskonale wspomaga trawienie, nawet w przypadku ciężkostrawnych potraw. Garbniki i kwasy organiczne obecne w przyprawie wykazują działanie ściągające i łagodzące, dlatego wspierają utrzymanie równowagi w układzie pokarmowym.
Co ciekawe, sam sumak jest jednym ze składników mieszanek ziołowych, polecanych po obfitych posiłkach. Przyprawa ta wzbudza zainteresowanie nie tylko ze względu na smak, ale i potencjalne właściwości prozdrowotne. Może być więc ciekawą propozycją na urozmaicenie smaków w kuchni i delikatne wsparcie dla organizmu.
Z łatwością można nabyć go na dziale z przyprawami w supermarkecie lub też w sklepach ze zdrową żywnością — stacjonarnych oraz online. Sumak sprawdzi się do licznych potraw o wytrawnym charakterze. To dobre uzupełnienie sałatek, dań mięsnych i rybnych, hummusu i dipów, a także licznych marynat. Może być także ciekawym dodatkiem do dań z ryżu i kaszy, a nawet i do pieczywa.
Zobacz też:
Zakwas buraczany mojej babci nigdy nie pleśnieje. Ma prostą zasadę
Na wszystkich imprezach podaję zamiast pizzy. Od razu znika z talerza
Te słodycze możesz jeść nawet na diecie. Ptasie mleczko bez cukru i mleka