Reklama
Reklama

Włoski przysmak w domowej odsłonie. Przepis na pizzę, która wyjdzie każdemu

Pizza to potrawa, która zdobyła serca nie tylko mieszkańców słonecznych Włoch, ale również stała się jednym z najbardziej lubianych dań na świecie. Szeroki wybór rodzajów sprawia, że każdy znajdzie dla siebie najlepszą pizzę. Dla wielu osób to jednak domowa wersja tego włoskiego przysmaku jest najsmaczniejsza. Może to nie Margarita na cienkim cieście, ale równie nieziemsko smaczna pizza domowej roboty. Wbrew pozorom przygotowanie jej nie jest skomplikowane. Podpowiadamy przepis, który jest prosty w wykonaniu i zapewnia kulinarny sukces.

Wersja domowa włoskiego przysmaku, jakim jest pizza to świetna propozycja na obiad lub kolacje dla całej rodziny. Z pewnością posmakuje nawet największym niejadkom. Najważniejsze jest dobrze wyrobione i wypieczone ciasto. Dodatki można nakładać według uznania. Domowa pizza jest również uznawana za najlepszy sposób na czyszczenie zapasów z lodówki. Wiele osób uważa, że nieważne co się położy na domowej pizzy i tak będzie smaczna.  

Sekret udanej pizzy tkwi w produktach dobrej jakości

Domowa pizza zachwyca podniebienia smakiem. Najlepsze w niej jest to, że jest łatwa w przygotowaniu. Aby zrobienie jej okazało się sukcesem, należy szczególną uwagę zwrócić na jakość wykorzystanej mąki pszennej oraz na odpowiednią ilość użytych drożdży. Ważne jest również wyrabianie ciasta.  

Kiedy ciasto zostanie odpowiednio przygotowane, na pizzy tuż na sosie pomidorowym, można zamieścić wszystko według uznania. Samo przygotowanie i pieczenie pizzy może być świetną zabawą i sposobem spędzenia czasu dla całej rodziny.  

Do wykonania domowej pizzy potrzebne są następujące składniki: 

  • 350 g dobrej jakości mąki pszennej  
  • 10 g suchych drożdży  
  • 150 ml wrzącej wody  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  
  • Sól 

Co do dodatków można dać ponieść się fantazji. Oczywiście bazą pozostaje sos pomidorowy oraz ser żółty. Jego rodzaj zależy od osobistych preferencji. Jako dodatki można wykorzystać to, co posiada się w lodówce. Świetnie sprawdzi się szynka, salami, boczek, pieczarki, papryka, cebula i wiele innych. Należy również pamiętać o odpowiednich przyprawach, takich jak bazylia czy suszone oregano.  

Przeczytaj również:  Próbowałeś już naleśników po grecku? Moja rodzinna nie chce żadnych innych

Jak przygotować pyszną domową pizzę? 

Przygotowanie ciasta na pizzę nie jest skomplikowane i poradzi sobie z nim nawet osoba, rozpoczynająca przygodę z gotowaniem. Na początku wsyp suche drożdże do gorącej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj mąkę i dodaj do niej sól, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wymieszaj dokładnie składniki i powstałą masę zacznij wyrabiać dłońmi. Pozostaw powstałe ciasto przykryte ścierką do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dodatki do pizzy.  

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i uformuj z niego, na odpowiednio przygotowanej blaszce, pizzę. Ważne, aby ciasto było równomiernie rozprowadzone, aby dobrze się upiekło. Nakłuj je widelcem i pozostaw jeszcze na kilkanaście minut. 

Po upływie czasu posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż swoje ulubione dodatki (lub to, co posiadasz w lodówce), a następnie wszystko posyp startym serem i ewentualnie ziołami. Przygotowaną pizzę wstaw do nagrzanego na 200 st. C piekarnika na 20-25 minut. Pamiętaj, aby włączyć termoobieg. Po tym czasie wyjmij danie i przed podaniem poczekaj, aż odrobinę wystygnie. Gotowa domowa pizza z pewnością posmakuje każdemu i w mig zniknie z talerza.  

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe