Reklama
Reklama

Wlej na patelnię i dodaj pokrojone pieczarki. Proste danie, które zachwyci gości

W zimowe dni od gorącego obiadu lepiej rozgrzewa tylko gorący obiad z nutą pikanterii. Właśnie takim przepisem zajmiemy się dzisiaj. Ten pełen smaku, a jednocześnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu sos sprawdzi się genialnie w roli dodatku, ale nie tylko. Jak przygotować wyjątkowe pieczarki? Jest ogromna szansa, że wszystkie potrzebne składniki czekają w kuchni!

Wystarczy 20 minut. Idealny dodatek do każdego obiadu

Surówkasałatka, pokrojony ogórek albo pomidor? Jaki dodatek najlepiej uzupełni obiad? Przepis, którym zajmiemy się dzisiaj, świetnie sprawdzi się w tej roli. Z powodzeniem możemy też wykorzystać go jako sos do makaronu - to cały obiad gotowy w 20 minut! 

Diabelskie pieczarki to szybki i prosty przepis, który rozpali kubki smakowe w połączeniu z tradycyjnym kotletem i ziemniakami równie mocno, co z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente. Wystarczy patelnia, kilka grzybów, garść przypraw i szklanka passaty, aby dom wypełnił aromat, który sam zgromadzi wszystkich domowników i gości w pobliżu stołu. Pieczarki wspaniale sprawdzają się w roli "nośnika" ostrości, a przyrządzając je samodzielnie, możemy dopasować jej poziom do własnych upodobań kulinarnych.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić pikanterię łagodniejszymi przyprawami, jednak gorąco zachęcamy - wypróbuj przynajmniej pierwszy krok poniższej instrukcji!

Pieczarki na ostro - szybki przepis na dodatek do obiadu

Poza pieczarkami (i może jeszcze passatą), wszystkie inne potrzebne składniki znajdziemy w kuchni. Przed wyjściem do sklepu dobrze jednak sprawdzić, czy nie kończy się oliwa, a w szafce znajdzie się kilka ząbków czosnku. Do przygotowania ostrego sosu pieczarkowego będziemy potrzebowali:

Składniki:

  • 500 g pieczarek;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 150 ml passaty pomidorowej;
  • 1 łyżka miodu/brązowego cukru;
  • pół łyżeczki sproszkowanego chilli;
  • świeżo mielony czarny pieprz;
  • siekana natka pietruszki;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Obieramy/dokładnie myjemy pieczarki i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i przesmażamy pieczarki ze świeżo zmielonym pieprzem. Zaraz po dodaniu na dobrze rozgrzaną patelnię pieczarki trzeba przemieszać, jednak po chwili puszczą wodę, która ochroni je przed przypaleniem. Świeży, dość grubo zmielony i przyprażony pieprz nada pieczarkom niepowtarzalny aromat. Najlepiej zmielić go bezpośrednio na patelnię i po ok. 10 sekundach energicznie wymieszać z pieczarkami (musi się przypiec, ale nie spalić – po wymieszaniu ochroni go wilgoć z grzybów). Całość smażymy ok. 4 minut, do początków brązowienia grzybów (czas może się różnić ze względu na grubość plastrów).

2. Zdejmujemy pieczarki z patelni, wlewamy 2 pozostałe łyżki oliwy i przeciskamy do niej czosnek. Smażymy przez minutę cały czas mieszając, po czym zalewamy czosnek passatą. Gdy zaczną pękać pierwsze bąble powietrza dodajemy miód (lub cukier) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i chilli dodając niewielkie ilości przypraw, mieszając i próbując potrawy. Gdy uzyskamy właściwy smak, dodajemy pieczarki i zdejmujemy całość z ognia, gdy tylko grzyby się zagrzeją. 

WSKAZÓWKA: jeśli sos ma mdły smak, mimo że dodaliśmy sporo soli, dobrze dolać kilka kropel soku z cytryny, albo szczyptę (małą!) kwasku cytrynowego.

3. Dodajemy część posiekanej natki pietruszki i mieszamy, zostawiając nieco do posypania z wierzchu po nałożeniu potrawy.

Całość nie powinna zająć dłużej niż 20 minut (może tylko nieco więcej, jeśli doliczymy czas potrzebny na pokrojenie pieczarek). Przepis jest prosty, a przez to także podatny na modyfikacje – we własnej kuchni powinniśmy gotować tak, żeby to nam smakowały wychodzące z niej potrawy. 

Następnym razem warto zajrzeć na dział z warzywami i sprawdzić, czy nie znajdziemy promocji na pudełko pieczarek. W lodówce zwykle mogą przestać do tygodnia. To przynajmniej siedem okazji do wypróbowania prostego przepisu na ostry sos pieczarkowy.

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania