Reklama
Reklama

Wcale nie jabłko. Surówka z selera obłędnie smakuje z dodatkiem tego owocu

Surówka stanowi idealne dopełnienie wielu dań. Ta z selera nie tylko zachwyca smakiem, ale jest również źródłem wielu witamin i minerałów. W tradycyjnym wydaniu najczęściej podawana jest w towarzystwie jabłka. Warto spróbować dodać zupełnie inny owoc i zasmakować nowej odsłony tej surówki. Robi się ją ekspresowo i z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Surówki to prosty sposób, aby w posiłkach zagościło jeszcze więcej cennych witamin i minerałów. Za najbardziej klasyczne uznaje się te zrobione z marchewki, kapusty czy z selera. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealnie dopełniają niejeden posiłek. Warto czasami odrobinę poeksperymentować i te tradycyjne surówki przygotować w nowej odsłonie. W przypadku surówki z selera wystarczy jabłko zamienić na inny, równie smaczny owoc. 

Surówka z selera korzeniowego to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu  

Seler korzeniowy to stały bywalec w kuchni polskiej. Stanowi jeden z głównych składników rosołu czy sałatki jarzynowej. Świetnie sprawdza się również w przygotowaniach surówki do obiadu. Jego smak dobrze komponuje się z innym składnikami. Dodatkowo seler stanowi źródło cennych witamin oraz minerałów. Może wspierać układ odpornościowy, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a także przyspiesza metabolizm.

Jako że sałatkę jarzynową je się od święta, warto seler korzeniowy włączyć do swojej diety w postaci surówki. W tradycyjnym wydaniu podawany jest razem z jabłkiem, a czasami z rodzynkami. Okazuje się, że również w połączeniu z innym owocem smakuje obłędnie.  

Chodzi tutaj o gruszkę, która dodaje surówce nie tylko słodkiego posmaku, ale również sprawia, że nie jest ona mdła. Sprawdzi się jako dodatek do niemal każdego dania. Świetnie się będzie komponować zarówno z gulaszem, schabowym, jak i rybami. Ta eksperymentalna zamiana jabłka na gruszkę z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.   

Przeczytaj również: Czas pomyśleć o zakwasie na świąteczny żurek. Z przepisu babci wychodzi najlepszy

Przepis na surówkę z selera 

Przygotowanie surówki z selera nie powinno przysporzyć nikomu kłopotu. Jej wykonanie jest banalnie proste i ekspresowe. Warto ją przygotować z dodatkiem gruszki, która idealnie dopełnia smak selera. Sprawdzi się na co dzień, jak i jako dodatek do dań na wyjątkowe okazje.  

Do jej wykonania potrzeba tylko kilka składników:  

  • 1 seler  
  • 2-3 gruszki  
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 2 łyżki majonezu  
  • Odrobina soku z cytryny  
  • Sól i pieprz do smaku  

Przygotowania zacznij od obrania i starcia selera na grubych oczkach. To samo zrób z gruszkami, nie zapominając o pozbyciu się z nich pestek. Starte warzywo z dodatkiem gruszki przełóż do jednej miski.

W następnej kolejności dodaj śmietanę oraz majonez. Całość wymieszaj, doprawiając według uznania solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny. Ponownie wymieszaj. Możesz przed podaniem surówkę przyozdobić natką pietruszki. 

Zobacz też:

Placuszki z borówkami są puszyste, jak chmurka. Wystarczy jedna rzecz, by nie opadały

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy