Dodaj odrobinę do surówki z białej kapusty. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej
Surówka z białej kapusty to klasyk, który chętnie jest podawany jako dodatek do rozmaitych dań. Jest łatwa w przygotowaniu, niezwykle zdrowa i smakuje niemal każdemu. Dzięki dodaniu nietypowego składnika może zyskać zupełnie inny, o niebo lepszy smak. Raz tak przygotowana, regularnie będzie gościć na twoim stole. Poznaj sposób na urozmaicenie tej klasycznej surówki z kapusty.
Przygotowanie surówki do obiadu zazwyczaj nie należy do najtrudniejszych zadań. Najczęściej wybór pada na te najbardziej znane i lubiane propozycje. Warto jednak czasami dać się ponieść fantazji i spróbować dobrze znane surówki, w nieco innej odsłonie. Tę z białej kapusty można urozmaicić, dodając jeden nietypowy składnik.
Tradycyjna surówka z białej kapusty jest dla wielu tą ulubioną, przez co chętnie dodają ją do licznych dań. Swoim smakiem może urozmaicić niejeden posiłek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie każdego rodzaju mięsa. Dobrze komponuje się ze schabowym, jak i gulaszem. Co ciekawe jest też częstym dodatkiem do dań z kuchni orientalnej.
Ceniona jest również za swój pozytywny wpływ na zdrowie. Surówka z białej kapusty dostarcza organizmowi witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo w białej kapuście można znaleźć takie składniki odżywcze jak potas, wapń, magnez czy fosfor. To właśnie podawana na surowo dostarcza najwięcej witamin i minerałów. Warto więc do swoich posiłków serwować surówkę z białej kapusty. Można ją wzbogacić o ciekawe dodatki.
Przeczytaj także: Sałatka do obiadu inna niż wszystkie. To prawdziwa bomba witaminowa, którą przygotujesz w kilka minut
Chcąc urozmaicić popularną surówkę z białej kapusty, warto zdecydować się na dodatnie jednego, na pozór nietypowego składnika. O czym dokładnie mowa? Podczas przygotowania surówki spróbuj dołożyć do niej gotowane jajko. Ten nieoczywisty składnik nada zupełnie nowego smaku oraz konsystencji.
Do przygotowania nowej odsłony surówki z białej kapusty będziesz potrzebować:
- Pół główki białej kapusty
- 1 marchewkę
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Jogurt naturalny
- Majonez
- Por
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Wykonanie tej surówki nie różni się niczym od przygotowywania tradycyjnej, z małym wyjątkiem dotyczącym jajek. W pierwszej kolejności ugotuj je, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Następnie poszatkuj pora i kapustę, po czym opłucz je wodą.
Zetrzyj na tarce marchewkę i pomieszaj ją z jajkami. Dodaj odcedzoną kapustę oraz pora. Dołóż jogurt naturalny, majonez i przeciśnięty ząbek czosnku. Całość wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Tradycyjna surówka z białej kapusty w nieco innej, równie pysznej odsłonie gotowa.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków