Reklama
Reklama

W ten sposób przedłużysz świeżość pietruszki. Będzie smaczna nawet przez 2 tygodnie

Mrożenie natki pietruszki to nie jedyny sposób na to, aby zachować jej świeżość. Są skuteczniejsze rozwiązania, które pozwolą się cieszyć jej smakiem i aromatem przez wiele dni. Co więcej, nie wymagają dużego nakładu pracy.

Pietruszka jest jednym z najczęściej wybieranych roślin. Dotyczy to zarówno uprawy, jak i uzupełniania swojej codziennej diety. Zioło zawiera pożyteczne minerały i prozdrowotne składniki odżywcze. 

W pietruszce znajdują witaminy: A,C i K, a także potas, kwas foliowy i żelazo. Te elementy znakomicie wpływają na zdrowie kości. Pietruszka jest też bogata w przeciwutleniacze, wspierające ogólne samopoczucie. Żeby korzystać z tych benefitów, warto dowiedzieć się, jak utrzymać świeżość natki pietruszki na dłużej.

Zachowaj świeżość natki pietruszki na dłużej: włóż ją do słoika z wodą do lodówki

Świeża pietruszka jest dodawana do rosołu i innych pysznych zup, a także sosów, sałatek i potraw z rybami i mięsem. Żeby delektować się smakiem zioła, należy zadbać o to, aby było jak najdłużej świeże. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Żeby zachować aromat i smak pietruszki, należy najpierw przygotować miskę z wodą. Potem trzeba do niej dodać łyżkę sody oczyszczonej. Kolejny krok to zanurzenie pietruszki w mieszance. Tym sposobem można pozbyć się bakterii z rośliny.

Następny etap to zdezynfekowanie deski do krojenia octem i przetarcie jej szmatką. Potem można pokroić natkę pietruszki i włożyć ją do słoika. Na jego dnie powinien znajdować się ręcznik papierowy. Słoik można schować do lodówki i trzymać go w niej aż przez 12 tygodnie.

Jakie potrawy można przygotować ze świeżej pietruszki?

Świeżą pietruszkę można wykorzystać na różne sposoby. Świetnie nadaje się do podkreślania smaku lub uzupełnienia go o kolejne akcenty. Do najpopularniejszych zastosowań zioła zalicza się:

  • sałatkę bulgur z granatem i natką pietruszki,
  • sałatkę chimichurri, której podstawą jest sos z pietruszki,
  • marinarę ze świeżych pomidorów doprawiona ziołami,
  • włoską gremolatę (dodatek do dania ossobuco).

Ile kosztuje pietruszka w 2023 roku?

W dobie dynamicznie zmieniających się cen warto też poznać koszt zakupu pietruszki. W 2023 roku mediana za kilogram zioła wyniosła 5,41 zł. Dobrze jednak mieć na uwadze, że cena w punktach prowadzących sprzedaż detaliczną może znacznie się różnić.

Przykładem takiej sytuacji jest porównanie ostatnich cen proponowanych przez Carrefour i Lidl oraz Auchan. W pierwszym dyskoncie cena za kilogram pietruszki korzeniowej wyniósł 8,89 zł natomiast w Lidlu i Auchan kolejno 8,99 zł i 8,89 zł.

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zioła | warzywa