Reklama
Reklama

W najbliższy weekend cała Polska będzie się nimi zajadać. Z tego przepisu wychodzą najlepsze

W Wielkopolsce 11 listopada tradycją jest spożywanie przysmaku, znanego jako rogale marcińskie. Są to słodkie, cieszące się dużą popularnością wypieki, które na stałe zapisały się już w historii tego regionu. Te pyszne słodkości możemy również samodzielnie przygotować w swoim domu. Sprawdź, jak je zrobić.

Ten przepis na rogale marcińskie jest niezawodny, a przygotowane z nim wypieki zawsze wychodzą smaczne i pięknie się prezentują. Wystarczy, że będziemy śledzić recepturę krok po kroku, a nasze rogale zachwycą wszystkich naszych gości.

Rogale marcińskie - znane są już od ponad wieku. Skąd pochodzą?

Rogale Marcińskie to słodki wypiek pochodzący z Poznania. Tradycyjnie jest on już wypiekany od ponad 150 lat.

Według legendy proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki pewnego dnia poprosił wiernych, aby przygotowali coś dobrego dla ubogich mieszkańców miasta. W odpowiedzi na prośbę duchownego jedna z lokalnych cukierni przygotowała te słynne rogale, które pieczone są do dziś.

Co więcej, od 2008 roku rogale świętomarcińskie są wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Oznacza to więc, że jedynie cukiernie, które uzyskają certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, mogą wypiekać i sprzedawać prawdziwe rogale świętomarcińskie.

Z czego robi się rogale marcińskie?

Rogale marcińskie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego. Wypełniane są one nadzieniem, które robi się z białego maku, marcepanu, orzechów i migdałów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Natomiast góra rogali jest udekorowana lukrem, który posypywany jest dodatkowo posiekanymi orzechami.  

Jak zrobić rogale marcińskie?

Jednak rogale marcińskie możemy zakupić nie tylko w piekarniach, ale i zrobić je samodzielnie w domu, ponieważ przepis na domowe rogale jest prosty, ale wymaga od nas nieco czasu oraz cierpliwości.

Oczywiście warto poświęcić kilka godzin na cały proces, ponieważ ten przysmak jest niezwykle smaczny, a dzięki tej recepturze rogale udadzą nam się już za pierwszym razem. Oto niezbędne składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 225 g masła,
  • 1 łyżka suchych drożdży,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masy marcepanowej,
  • 300 g białego maku,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g blanszowanych migdałów,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 pokruszone biszkopty,
  • 2 łyżki gęstej śmietany.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Oprócz tego musimy naszykować:

  • 1 jajko,
  • posiekane orzechy,
  • 1 łyżkę mleka.

Następnie chcąc przygotować rogale, musimy przestrzegać tej instrukcji, krok po kroku:

  1. Suche drożdże wsypujemy do mleka i rozpuszczamy je. Oprócz tego dodajemy wanilię i jajko. Całość mieszamy.
  2. Sól, mąkę oraz cukier łączymy w misce i dodajemy dwie łyżki miękkiego masła, dobrze je rozcierając z pozostałymi składnikami. Wlewamy drożdżowy rozczyn i mieszamy łyżką.
  3. Ciastko przekładamy na stolnicę i zagniatamy, aż będzie gładkie. Przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  4. Następnie pozostałe masło roztapiamy, a ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy ciasto masłem i zostawiamy półcentymetrowy margines z każdej strony.
  5. Składamy ciasto na trzy - najpierw 2/3 na pół, a potem tak złożone dwie warstwy przykrywamy trzecią. Zlepiamy brzegi i rozwałkowujemy. Smarujemy masłem i ponownie składamy jak poprzednio. Wkładamy do lodówki na 45 minut. Rozwałkowywanie, smarowanie i składanie powtarzamy 3 razy, za każdym razem schładzając złożone ciasto przez pół godziny. Po ostatnim rozwałkowaniu umieszczamy ciasto w lodówce na co najmniej 5 godzin.
  6. Przygotowujemy nadzienie. Biały mak i orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, a po kwadransie odcedzamy je przez drobne sitko. Następnie przekładamy do blendera i wraz z migdałami mielimy na gładką masę. Kolejny krok to utracie masy marcepanowej z cukrem pudrem. Dodajemy potem masę makową, kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokruszone ciasteczka biszkoptowe, mieszając całość ze śmietaną. Nadzienie ma wyjść miękkie, a nie płynne, dlatego śmietanę powinniśmy dodawać stopniowo.
  7. Po upływie 5 godzin wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy je na pół i wałkujemy na dwa prostokąty. Z każdego z nich wycinamy po 6 trójkątów.
  8. Trójkąty musimy posmarować masą makową, a następnie zwijamy je od dłuższego brzegu ku wierzchołkowi trójkąta.
  9. Rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż będą złote.
  10. Na koniec przygotowujemy lukier. W tym celu cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, aż będzie śnieżnobiały. Konsystencję możemy regulować, dodając gorącą wodę.
  11. Wyciągamy rogale z piekarnika i gdy jeszcze są ciepłe, polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami lub migdałami.

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta