W Indiach piją codziennie. Zrób w domu, a pomoże ci schudnąć i zachować urodę
Ten napój w Indiach piją codziennie, a z roku na rok zyskuje coraz większą popularność również w Europie. Mango lassi to zdrowotna bomba witaminowa, która pomaga schudnąć i zachować urodę. Przepis jest prosty. Wystarczy kilka składników, a smak na pewno ci się spodoba. Nie pożałujesz, jeśli zdecydujesz się samodzielnie go przygotować.
Mango lassi to zdrowy napój na bazie owoców mango, który jest bardzo popularny w Indiach. Pochodzi z okolicy Pendżabu, ale szybko zdobył sławę w całym kraju. Uwielbiają go zarówno mieszkańcy, jak i turyści, którzy coraz chętniej przygotowują go również w swoich rodzimych krajach.
Polacy również w ostatnich latach zaczęli go doceniać i bardzo dobrze, ponieważ latem orzeźwia, a zimą podnosi odporność i dostarcza całej masy cennych składników odżywczych, które pozwalają utrzymać organizm w dobrej kondycji. Jakby tego było mało, ułatwia odchudzanie i pomaga zachować urodę.
Może cię zainteresować: Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste
Mango lassi to orientalne smoothie, które przez niektórych bywa nazywane eliksirem młodości. Bazą do przygotowania tego napoju jest mango o wspaniałym smaku i cennych właściwościach m.in. przeciwzapalnych, antybakteryjnych i antywirusowych.
Zajdziemy tam też jogurt naturalny (wzmacnia kości, zęby) i korzenne przyprawy o właściwościach rozgrzewających, antyoksydacyjnych). Mango lassi zawiera szereg minerałów wspierających zdrowie organizmu. To m.in.: witaminy z grupy B, witaminy: A, C, E czy K, a także magnez, cynk, fosfor, potas, żelazo czy wapń.
Pomaga na długo zachować urodę (poprawia elastyczność i nawilża skórę), ale także sprzyja utracie zbędnych kilogramów, ponieważ pokręca metabolizm i wspomaga trawienie. Może być sycącym i zdrowym śniadaniem, które pozytywnie wpływa także na wzrok i obniża poziom "złego" cholesterolu.
Czytaj również: Ten owoc był hitem w średniowieczu. Był zdrowszy od cytryny i smakuje jak szarlotka
Mango lassi możesz zamówić w hinduskiej restauracji. Bez większego problemu przygotujesz je jednak także we własnym mieszkaniu, ponieważ przepis na takie egzotyczne smoothie jest banalnie prosty. W wersji na słodko może być traktowany jako śniadanie, deser albo słodka przekąska.
Składniki:
- soczyste mango (około 250 ml miąższu)
- gęsty jogurt naturalny (250 ml)
- woda - 0,5 szklaki
- kardamon mielony - szczypta
- cynamon mielony - szczypta
- chilli (opcjonalnie) - szczypta
- sok z cytryny - 2-3 łyżki
- miód - 1-2 łyżki
- mięta - kilka listków
Przygotowanie mango lassi zacznij od wrzucenia do bledera pulpy oraz jogurtu. Następnie dołóż także wodę i zmiksuj całość na gładką masę. Gotowy koktajl przelej do szklanki, dołóż przyprawy, w tym szczyptę chili, (jeśli lubisz ostre smaki).
Dolej także sok z cytryny, (jeśli lubisz kwaśne) i dodaj odrobinę miodu. Zanim wypijesz mango lassi, nie zapomnij schłodzić go w lodówce. Powinno być gęste, jednak nie aż tak, jak smoothie, które zazwyczaj pijesz.
Zobacz też:
Te rogaliki zrobisz z 3 składników. Do niedzielnej kawy jak znalazł
Ciasto czekoladowe bez jajek i masła. Zrobisz je na ostatnią chwilę
Zapomnij o bułce tartej. Panieruj kotlety w tym, a będą palce lizać