Reklama
Reklama

To najprostsze ciasto z jabłkami. Zrobisz je w 10 minut bez miksera

Poszukujesz przepisu na proste ciasto do niedzielnej kawy? W takim razie wybierz jesienny wypiek, który zrobisz dosłownie w 10 minut z sezonowych owoców, jakimi są jabłka. Zachwyci cię jego smak - zawsze wychodzi wilgotny i puszysty.

Ciasto z jabłkami na maślance jest dziecinnie proste do zrobienia. Wystarczy połączyć suche składniki z tymi mokrymi i poukładać na nich sezonowe owoce. Wyjdzie pyszne, ale również świetnie zaprezentuje się na stole. Z pewnością zachwyci domowników i gości - wszyscy będą w szoku, gdy powiesz, że jego przygotowanie zajęło 10 minut.

Składniki na ciasto z jabłkami na maślance

Ciasto z jabłkami na maślance przygotujesz ze składników, które zapewne już masz w swojej kuchni. Jeśli nie, to kupisz je w każdym sklepie. Co najważniejsze, wykorzystasz sezonowe owoce, czyli jabłka, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać także i gruszki

Dużą robotę robi w tym cieście maślanka. To właśnie dzięki niej wypiek wychodzi wilgotny i nie wysycha zbyt szybko. Będzie więc dobry do zjedzenia przez kilka dni, choć pewnie zniknie z talerza w jedno popołudnie, bo jest aż tak pyszny. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta z jabłkami na maślance? Oto lista:

  • 3 jajka;
  • 3 jabłka;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka maślanki;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 łyżka cukru wanilinowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przepis na ciasto z jabłkami na maślance

Żeby zrobić ciasto z jabłkami na maślance, na początek połącz w jednej misce suche składniki, tj. mąka pszenna, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i cynamon. Wymieszaj całość. 

W innej misce połącz mokre składniki, czyli jajka, maślankę, olej - również wymieszaj całość. Potem wlej je do tych suchych i mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 

Tak przygotowane ciasto przelej do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj jego wierzch i poukładaj na nim obrane i pokrojone w plastry jabłka. 

Ciasto z jabłkami na maślance piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze około 50 minut, do suchego patyczka. Po ostygnięciu warto oprószyć je cukrem pudrem albo cynamonem. 

Zobacz też:

Babcia od 50 lat robi te knedle śliwkowe. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą

To jogurtowe ciasto z miodem to smak jesieni. Banalne, a smakuje jak z cukierni

​To najlepsza śmietana do zupy grzybowej. Podkreśla smak i konsystencję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta