Reklama
Reklama

To najdroższe lody na świecie. Jedna porcja kosztuje tyle, co mały samochód!

Lody to najpopularniejszy deser na upalnie dni. Można zrobić je samodzielnie, kupić w sklepie, albo zamówić je podczas wizyty w restauracji, gdzie za jedną gałkę lodów płaci się średnio od 3 do 6 złotych. To niemało, ale na świecie są miejsca, w których na taki mroźny smakołyk trzeba wydać znacznie więcej... Lepiej usiądź, zanim dowiesz się, ile kosztują najdroższe lody na świecie.

Lody są smaczne i pozwalają schłodzić się w gorące, letnie dni. Nie wszystkie są tanie, lecz wydawać by się mogło, że nawet słabo zarabiających Polaków stać na to, aby od czasu do czasu zamówić sobie na taki deser w restauracji. 

Okazuje się jednak, że to nieprawda. Cena najdroższych lodów na świecie jest bowiem tak wysoka, że niektórym na ich zakup nie wystarczyłyby nawet półroczna wypłata!

Ile kosztują najdroższe lody na świecie? Mało kogo stać na jedną porcję

Byakuya (z jap. biała noc) to oficjalnie najdroższe lody na świecie. Zostały oficjalnie wpisane do Księgi Rekordów Guinessa z uwagi fakt, iż trzeba za nie zapłacić niebotyczną cenę 880 tys. jenów, czyli około 6000 dolarów za jedną porcję. W przeliczeniu na polską walutę ich koszt wynosiłby prawie 25 tys. złotych, a za tyle można mieć już przecież mały samochód. 

Dlaczego byakuya jest aż taka droga? Deser zawiera specjalny składnik

Wiesz już teraz, ile kosztują najdroższe lody na świecie. Jednak dlaczego producenci byakuyi życzą sobie aż tyle pieniędzy za jedną porcję tego przysmaku? Diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach. Okazuje się, że głównym składnikiem deseru są rzadkie i drogie białe trufle, które zbierane są w wyłącznie w Albie - ojczyźnie tego przysmaku. 

Poza truflami cenę najdroższych lodów świata podbijają także:

  • jadalny płatek złota, 
  • dwa rodzaje sera
  • pasta Sakekasu, wytwarzana ze składnika do produkcji sake.

Jak jeść najdroższe lody świata? Jest do nich specjalna instrukcja

Najdroższe lody świata powstały około 1,5 roku. Wymyśliła i sprzedaje je japońska marka Cellato, która sporządziła także specjalną instrukcję, jak powinno się jeść taki deser. Degustatorzy czekają, aż lody zmiękną, a później muszą wlać do nich białą truflę o odpowiedniej konsystencji. Następnie całość trzeba wymieszać metalową łyżką, która została ręcznie wykonana. 

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski