Reklama
Reklama

To możesz znaleźć na talerzu w czasie podróży. Najdziwniejsze smaki świata

Kiszona kapusta i ogórki, śledzie w oleju czy nóżki w galarecie to potrawy charakterystyczne dla polskiej kuchni, ale dziwne dla obcokrajowców. Podobne zaskoczenie przeżywamy i my, wybierając się za granicę. Jakich nietuzinkowych smaków można doświadczyć, podróżując do innych krajów?

Fermentowane ryby, jaja insektów czy zupa z owadów to tylko niektóre z przysmaków, jakich można spróbować w czasie dalszych i bliższych podróży. Odpowiednio przygotowane z zachowaniem szczegółowości tradycyjnych przepisów, najpierw zaskakują swoją nietuzinkowością, ale później wyprowadzają w pole zmysł wzroku, a często i węchu, sprawiając przyjemność po zetknięciu z kubkami smakowymi. Jakie najdziwniejsze potrawy są serwowane na świecie?

Surströmming ze Szwecji

Jedną z najpopularniejszych dziwnych potraw świata jest z pewnością surströmming, czyli tłumacząc na język polski – "kwaśny śledź". To potrawa tradycyjna z kuchni szwedzkiej, która zagościła na skandynawskich stołach około XVI wieku i jej esencją jest lekko solony i sfermentowany śledź bałtycki.

Śledzie wykorzystywane w surströmming są łowione na północ od Cieśniny Kalmarskiej na wodach Morza Bałtyckiego. Rybę odławia się niedługo przed tarłem - na przełomie kwietnia i maja. Sól w potrawie zapobiega gniciu i umożliwia fermentację. Surströmming znajduje się w puszce i już jej samo otwarcie (nie wspominając spożywania) wystarczy do wywołania odruchów wymiotnych u osób nieprzyzwyczajonych do szwedzkiej kuchni.

Gaeng Kai Mot Daeng z Laosu

Osoby, które zdecydują się odwiedzić Laos, powinny uważać w wybieraniu dań z karty na chybił trafił. Mogą przez przypadek zamówić Gaeng Kai Mot Daeng, czyli zupę z jaj białych mrówek. Co ciekawe, większość osób pozytywnie ocenia jej smak. Gaeng Kai Mot Daeng jest określana w smaku jako połączenie ostrości i delikatności, podobnie jak w przypadku krewetek.

Maguro no Medama z Japonii

Maguro no Medama to gałki oczne tuńczyka, które są popularną przekąską w Japonii. Gotuje się je i podaje z lekkim sosem sojowym. Najczęściej spełniają funkcję przystawki lub przekąski, np. do piwa. 

W większości przypadków Maguro no Medama jest serwowane dusznych barach, wciśniętych w wąskie zabudowania japońskich dzielnic. Takie lokale nazywa się "izakayas", czyli "puby po pracy". Oprócz Maguro no Medama można w nich zamówić również inne, standardowe potrawy z owocami morza. 


Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy