To ciasto z preparowanym ryżem pokocha cała rodzina. Prosty i sprawdzony przepis
Szukasz przepisu nie tylko na pyszny, ale też pięknie prezentujący się wypiek? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj puszyste, pełne kremu ciasto z preparowanym ryżem. Pokocha je cała rodzina, dlatego warto zrobić je na najbliższe święta wielkanocne.
W tym roku warto przygotować na Wielkanoc inny wypiek niż babka czy mazurek. Wybierzmy taki, który zaskoczy rodzinę zarówno smakiem, jak i wyglądem. Sprawdź przepis na ciasto ze składnikiem kojarzonym z dzieciństwem. Mowa oczywiście o preparowanym ryżu. To właśnie on stanowi główny element w tym obłędnym wypieku.
Ciasto z preparowanym ryżem wyrasta wysokie, przekładamy je kremem oraz ryżem preparowanym z masą krówkową. Te nadzienia rozpływają się w ustach. Dodatkowo przygotowanie wypieku nie jest skomplikowane.
Składniki na ciasto z preparowanym ryżem dzielimy na trzy części. Potrzebujemy produktów na ciasto, masę kremową oraz warstwę ryżową.
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania ciasta z preparowanym ryżem?
Składniki na ciasto:
- 6 łyżek masła;
- 4 jajka;
- 2 niepełne szklanki mąki;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżki proszku do pieczenia;
- 0,5 szklanki cukru;
- 0,75 szklanki cukru.
Składniki na masę kremową:
- 1,5 szklanki mleka;
- 0,75 szklanki cukru;
- 1 budyń;
- 200 g masła.
Składniki na warstwę ryżową:
- 1 puszka masy krówkowej;
- 90 g ryżu preparowanego.
Robienie ciasta z preparowanym ryżem rozpoczynamy od ubicia jajek ze szczyptą soli. Następnie wlewamy mleko i śmietanę, a także dodajemy cukier i kakao. Te wszystkie składniki miksujemy, jednocześnie stopniowo dodając masło oraz mąkę pszenną. Całość miksujemy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
W następnym kroku przygotowujemy krem. W tym celu gotujemy szklankę mleka w rondelku, a w połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Następnie budyń z mlekiem dolewamy do gorącego mleka, dokładnie mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy cukier i znowu mieszamy. Później ucieramy masło i przelewamy do niego ostudzony budyń. Kontynuujemy ucieranie na puszystą masę.
Warstwę ryżową robimy w łatwy sposób. Wystarczy wymieszać preparowany ryż z masą krówkową.
Później przechodzimy do przekładania ciasta z preparowanego ryżu masą kremową i warstwą ryżową. Ostudzony wypiek kroimy na dwie części.
Masą kremową smarujemy jedną część kakaowego spodu, a na nią kładziemy niewielką ilość warstwy ryżowej. Potem ponownie rozprowadzamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Wierzch wypieku smarujemy pozostałą masą kremową i ponownie kładziemy na nią warstwę ryżową. Na koniec ciasto z preparowanym ryżem wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia jest gotowe do podania.
Zobacz też:
Dietetyk zdradza przepis na sernik, który nie pójdzie w boczki. Możesz go jeść bez obaw
Nie tylko ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z jeszcze innego warzywa
Kulki mocy lepsze niż Lewandowskiej. Zrobisz je w domu z kilku tanich składników