Reklama
Reklama

To ciasto z preparowanym ryżem pokocha cała rodzina. Prosty i sprawdzony przepis

Szukasz przepisu nie tylko na pyszny, ale też pięknie prezentujący się wypiek? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj puszyste, pełne kremu ciasto z preparowanym ryżem. Pokocha je cała rodzina, dlatego warto zrobić je na najbliższe święta wielkanocne.

W tym roku warto przygotować na Wielkanoc inny wypiek niż babka czy mazurek. Wybierzmy taki, który zaskoczy rodzinę zarówno smakiem, jak i wyglądem. Sprawdź przepis na ciasto ze składnikiem kojarzonym z dzieciństwem. Mowa oczywiście o preparowanym ryżu. To właśnie on stanowi główny element w tym obłędnym wypieku. 

Ciasto z preparowanym ryżem wyrasta wysokie, przekładamy je kremem oraz ryżem preparowanym z masą krówkową. Te nadzienia rozpływają się w ustach. Dodatkowo przygotowanie wypieku nie jest skomplikowane. 

Składniki na ciasto z preparowanym ryżem

Składniki na ciasto z preparowanym ryżem dzielimy na trzy części. Potrzebujemy produktów na ciasto, masę kremową oraz warstwę ryżową

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania ciasta z preparowanym ryżem? 

Składniki na ciasto:

  • 6 łyżek masła;
  • 4 jajka;
  • 2 niepełne szklanki mąki;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 łyżki proszku do pieczenia;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 0,75 szklanki cukru.

Składniki na masę kremową:

  • 1,5 szklanki mleka;
  • 0,75 szklanki cukru;
  • 1 budyń;
  • 200 g masła.

Składniki na warstwę ryżową:

  • 1 puszka masy krówkowej;
  • 90 g ryżu preparowanego. 

Przepis na ciasto z preparowanym ryżem

Robienie ciasta z preparowanym ryżem rozpoczynamy od ubicia jajek ze szczyptą soli. Następnie wlewamy mleko i śmietanę, a także dodajemy cukier i kakao. Te wszystkie składniki miksujemy, jednocześnie stopniowo dodając masło oraz mąkę pszenną. Całość miksujemy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut

W następnym kroku przygotowujemy krem. W tym celu gotujemy szklankę mleka w rondelku, a w połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Następnie budyń z mlekiem dolewamy do gorącego mleka, dokładnie mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy cukier i znowu mieszamy. Później ucieramy masło i przelewamy do niego ostudzony budyń. Kontynuujemy ucieranie na puszystą masę.

Warstwę ryżową robimy w łatwy sposób. Wystarczy wymieszać preparowany ryż z masą krówkową. 

Później przechodzimy do przekładania ciasta z preparowanego ryżu masą kremową i warstwą ryżową. Ostudzony wypiek kroimy na dwie części. 

Masą kremową smarujemy jedną część kakaowego spodu, a na nią kładziemy niewielką ilość warstwy ryżowej. Potem ponownie rozprowadzamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. 

Wierzch wypieku smarujemy pozostałą masą kremową i ponownie kładziemy na nią warstwę ryżową. Na koniec ciasto z preparowanym ryżem wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia jest gotowe do podania. 

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta