Reklama
Reklama

To ciasto robiono non stop w PRL-u. Teraz przygotujesz je szybciej, bo bez pieczenia

Pewne ciasta od razu przywodzą na myśl beztroskie dzieciństwo, a co ciekawe niektóre z nich chętnie nadal odtwarzamy. Tak też jest z kultową karpatką, która zachwyca lekkim, delikatnym ciastem oraz budyniowym kremem rozpływającym się w ustach. Tym razem przedstawiamy unowocześniony przepis na ten deser, bo bez pieczenia. Zrobisz go w błyskawicznym tempie z kilku popularnych składników.

Niespodziewani goście pukają do drzwi? A może nagle naszła cię ochota na coś słodkiego? W tych dwóch sytuacjach idealnie sprawdzi się karpatka bez pieczenia, którą w przeciwieństwie do tej tradycyjnej, przygotujesz w kilka chwil. Sprawdź prosty przepis - na Tik-Toku robi prawdziwą furorę. 

Karpatka jako kultowe ciasto z PRL-u

W PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, dlatego robiono ciasta z łatwo dostępnych składników. Właśnie dlatego w latach 70. i 80. karpatka była obowiązkowym wypiekiem serwowanym na imieniny, święta czy inne, ważne uroczystości rodzinne

Ten wypiek wyglądał na stole niezwykle efektownie. Ze względu na pofałdowaną powierzchnię oprószoną cukrem pudrem przywodził na myśl ośnieżoną, górską panoramę. Do tego zachwycał obłędnym smakiem, który każdy z nas pamięta do dziś. 

Wiele osób ma sentyment do tego deseru. Kojarzy się z dzieciństwem, babciną kuchnią i rodzinnymi uroczystościami. Pasuje zarówno na co dzień, jak i na święta.

Obecnie zależy nam, żeby zrobić ciasta szybko, bez spędzania wielu godzin w kuchni. Właśnie dlatego powstał przepis na karpatkę bez pieczenia na herbatnikach. Trzeba przyznać, że również smakuje nieziemsko, a wygląda jak z najlepszej cukierni. 

Przepis na karpatkę bez pieczenia

Składniki:

  • 1 l mleka;
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej;
  • 2 opakowania herbatników maślanych;
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • 5 łyżek cukru;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • cukier puder do posypania. 

Przygotowanie:

Na początek przygotuj krem do karpatki bez pieczenia. W tym celu do garnka wlej mleko, wsyp budyń, cukier i cukier waniliowy. Gotuj całość na średnim ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż powstanie gęsta i aksamitna masa. Odstaw ją do ostygnięcia. 

Potem zacznij ucierać masło na puszystą masę i dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Musi powstać jednolity krem. 

W kolejnym kroku ułóż warstwę herbatników na dnie formy o wymiarach 25x30 cm. Rozsmaruj na niej połowę kremu, przykryj ją ciastkami i ponownie wylej resztę nadzienia. Wierzch zakończ herbatnikami. 

Tak przygotowaną karpatkę do pieczenia włóż co najmniej na 20 minut do lodówki. Przed podaniem oprósz deser cukrem pudrem. 

Zobacz też:

Zerwij w ogrodzie i zaparz jak herbatę. Opóźnisz procesy starzenia i zadbasz o skórę

To najlepsze jabłka do ciast i przetworów. Szukaj ich na targu

​Zrób to z bazylią, póki trwa sezon. Będziesz się cieszyć jej smakiem przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia