To ciasto przygotujesz w 15 minut bez włączania piekarnika. Jak znalazł na weekend
Weekend zbliża się wielkimi krokami. Warto już teraz pomyśleć o domowych słodkościach do popołudniowej, niedzielnej kawy. Jeśli chcesz zrobić pyszny, a jednocześnie szybki deser, to postaw na ciasto Fiona bez pieczenia. Połączenie malinowej pianki, galaretki i budyniowego kremu nie ma sobie równych.
Latem ciasta bez pieczenia robią prawdziwą furorę. Są przyjemnie orzeźwiające, lekkie i szybkie w przygotowaniu. Będą idealne na upalne dni, gdy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika. Takie jest ciasto Fiona. Przedstawiamy przepis na ten malinowo-budyniowy deser, który zachwyci podniebienie dosłownie każdego.
Większość z nas zna zielone ciasto Shrek z delicjami, galaretką kiwi i cytrusową pianką. Poważną konkurencję robi mu ciasto Fiona o malinowym smaku. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole, ponieważ ma rubinowy kolor.
Ten deser składa się z kilku warstw. Jego spód to biszkopty. Później kolejno nakładamy na nie warstwy, tj. krem budyniowy, delicje, pianka i galaretka.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta Fiona?
Krem budyniowy:
- 900 ml wody rozcieńczonej z sokiem malinowym;
- 3 opakowania budyniu malinowego;
Pianka malinowa:
- 500 ml śmietanki 30 proc.;
- 250 ml wrzącej wody;
- 1 galaretka malinowa.
Galaretka malinowa:
- 800 ml wrzącej wody;
- 1 galaretka malinowa.
Dodatkowo:
- 200 g malin;
- 150 g okrągłych biszkoptów;
- 15 delicji.
Żeby zrobić ciasto Fiona, na początek wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach 28x18. Ułóż na niej biszkopty.
W kolejnym kroku zrób krem: wsyp budynie malinowe do miski i zalej je 600 ml wody rozcieńczonej z sokiem malinowym. Z kolei resztę wody zagotuj, wlej do niej budynie i mieszaj do momentu, aż powstanie gęsta masa budyniowa. Potem wylej ją na biszkopty i całość odstaw do ostudzenia.
Następnie przygotuj piankę malinową: rozpuść galaretkę we wrzącej wodzie i odstaw ją do ostudzenia. Potem ubijaj śmietankę tak, żeby była sztywna i dodawaj do niej stopniowo ostudzoną galaretkę.
Na masie budyniowej ułóż delicje i zalej je pianką malinową. Rozsmaruj ją równomiernie na ciastkach. Następnie wyłóż na nią maliny.
Potem zrób galaretkę, zalewając proszek wrzącą wodą. Gdy już ostygnie i zacznie tężeć (będzie miała konsystencję gęstego kisielu), to wylej ją na maliny. Na koniec włóż ciasto Fiona do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężało.
Zobacz też:
Gotuj fasolkę szparagową dokładnie tyle minut. Wyjdzie tak dobra, że zaniemówisz
Nazywają ją surówką sanatoryjną. Spróbujesz raz, będziesz robić codziennie
Prawdopodobnie ty też źle gotujesz bób. Wystarczy 1 składnik, by zapomnieć o wzdęciach