To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Zdarza się, że zaskakują nas niespodziewani goście. Chcąc ich poczęstować czymś do kawy, możemy przygotować szybkie ciasto bez pieczenia, które nie tylko będzie smakowało jak z najlepszej cukierni, ale i będzie tanie oraz łatwe w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczny i pyszny deser, który zasmakuje wszystkim.
Przygotowanie ciasta nie zawsze musi być pracochłonne i wymagać uruchomienia piekarnika. Czasem wystarczy kilkanaście minut w kuchni, aby cieszyć się pysznym deserem. Przedstawiamy przepis na ciasto bez pieczenia, które jest tak bezproblemowe do przyrządzenia, że nazwano je ciastem "leniwej synowej".
Nazwa deseru, czyli ciasto "leniwej synowej" już sama za siebie mówi o tym, że jest on bardzo prosty i szybki do wykonania. Ten smakowity deser wykonamy w zaledwie kilkanaście minut, dzięki czemu jest świetnym rozwiązaniem, gdy u naszego progu stają niezapowiedziani goście. Co więcej, zrobimy je bez uruchamiania piekarnika.
Kolejną zaletą tego szybkiego i równocześnie pysznego ciasta jest to, że przygotujemy je z zaledwie kilku podstawowych składników, które bez problemu kupimy w każdym sklepie. Do zrobienia tego deseru potrzebujemy jednego dużego opakowania herbatników i jednej puszki mleka skondensowanego słodzonego, która będzie miała około 400 g.
Oprócz tego musimy wyposażyć się w 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 30 proc. oraz 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej. Potrzebować będziemy również orzechów laskowych albo prażonych migdałów.
Czytaj również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Posiadając już wszystkie niezbędne składniki, możemy przejść do wykonywania ciasta "leniwej synowej". Pierwsze, o co musimy zadbać, to, by śmietanka, której będziemy używać w przepisie, była odpowiednio schłodzona. W przeciwnym razie nie uda nam się, jej ubić na sztywno. Oprócz tego naszykujmy sobie wcześnie blaszkę o wymiarach 26 × 26 cm lub 24 × 24 cm.
Kolejnym krokiem jest roztopienie w kąpieli wodnej czekolady. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz mleko skondensowane. Całość delikatnie mieszamy i dokładamy do tego roztopioną czekoladę, ponownie mieszając.
W następnej kolejności układamy na dnie formy herbatniki i rozprowadzamy na nich warstwę kremu. Wierzch posypujemy orzechami lub migdałami. Powtarzamy układanie herbatników i kremu, aż wyczerpią się nam składniki. Chcąc urozmaicić ten smaczny deser, możemy dodać również powidła śliwkowe i dżem porzeczkowy na jednej z warstw herbatników. Świetnie wpłynie to na smak, wprowadzając lekko kwaskowaty akcent, który zbalansuje słodycz ciasta. Deser warto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby mógł stężeć.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia