Teściowa zbiera w ogrodzie winogrona i pakuje do solanki. Smakują bajecznie
Kiszone winogrona to pomysł, który zaskakuje, a jednocześnie zachwyca smakiem. Twarde, lekko niedojrzałe owoce w solance nabierają wyjątkowego aromatu i stają się idealnym dodatkiem do wielu dań. To prosty sposób na nietypowy przetwór, który może stać się hitem każdej kuchni. Sprawdź, jak przygotować kiszone winogrona.
Choć winogrona kojarzą się głównie z deserami, kompotami czy sałatkami owocowymi, w wersji kiszonej potrafią zupełnie odmienić kulinarne przyzwyczajenia. Mają w sobie coś z oliwek, odrobinę z marynowanych kaparów, a jednocześnie zachowują swoją delikatną owocowość.
Aby przygotować litrowy słoik kiszonych winogron, potrzebujesz:
- ½ łyżeczki gorczycy,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka soli kamiennej,
- 2 gałązki koperku z baldachem,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 500 g białych, twardych, bezpestkowych winogron,
- 500 ml przegotowanej, letniej wody.
Opcjonalnie możesz dodać plasterek chrzanu.
Sprawdź również: To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon
Umyj winogrona, usuń uszkodzone owoce i osusz. W wyparzonym słoiku ułóż je ciasno, przekładając czosnkiem, koperkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i ewentualnie gorczycą lub chrzanem. W osobnym naczyniu rozpuść sól w letniej, przegotowanej wodzie i zalej nią zawartość słoika, tak aby owoce były całkowicie przykryte. Zakręć słoik lub przykryj gazą, a następnie odstaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Gdy woda zmętnieje i pojawi się lekkie musowanie, przenieś słoik do lodówki. Po tygodniu winogrona będą gotowe, choć najlepsze są po 10-12 dniach.
Kiszone winogrona doskonale komponują się z serami pleśniowymi i twardymi, takimi jak cheddar, a także z pieczonym mięsem, zwłaszcza kurczakiem, kaczką czy karkówką. Mogą zastąpić ogórka na kanapce z pastą jajeczną lub hummusem, sprawdzają się jako przekąska do białego, wytrawnego wina, a w sałatkach z rukolą, orzechami i fetą nadają im wyjątkowego charakteru. Zmiksowane z oliwą i czosnkiem tworzą znakomitą marynatę do mięsa lub tofu, dodając potrawom niepowtarzalnego smaku.
Zobacz też:
Te ogórki możesz jeść już na drugi dzień. Nie musisz ich pasteryzować i czekać, aż się ukiszą
Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon
Nie przepłacaj za gofry. Z tego przepisu wyjdą lepsze niż w budce w Kołobrzegu