Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie
Wiosna to doskonały czas na większe eksperymentowanie w kuchni. Stragany pełne są bowiem sezonowych warzyw i owoców, wśród których gości między innymi młoda kapusta. Z jej udziałem można przygotować pierogi, o których dowiedziałam się od mojej teściowej. Zawsze robi je wiosenną porą i to od razu podwójną porcję, bo błyskawicznie znikają z talerza. Poznaj przepis na pierogi z młodą kapustą, które biją na głowę ruskie.
Wiosenna kuchnia pełna jest aromatów i sezonowych smaków, które wprowadzają lekkość i świeżość do codziennego jadłospisu. Tak jest między innymi w przypadku pierogów z młodą kapustą, które są niemal esencją polskiej wiosny. Łączą w sobie domowy smak i sezonowe składniki.
Młoda kapusta to sezonowa perełka, która co roku przez krótki czas gości na naszych stołach, zazwyczaj w postaci surówki, gołąbków czy zasmażanej lub duszonej kapusty z boczkiem. Pojawia się na straganach końcem kwietnia bądź w maju i pełna jest wyjątkowych składników odżywczych. Mowa o licznych witaminach, takich jak K i C, a także kwasie foliowym, błonniku i wielu minerałach.
Dzięki tym składnikom młoda kapusta działa oczyszczająco, a także wspierająco dla układu trawiennego i odpornościowego. Ponadto to niskokaloryczny, tani i łatwy w przygotowaniu składnik wielu dań, w tym pierogów. Wiosną warto postawić na taki wariant, a z pewnością wszystkim posmakuje.
Pierogi z młodą kapustą chętnie wykonywane były już za czasów naszych babć. Ich największym atutem jest prostota składników oraz łatwość wykonania. Farsz z młodej kapusty połączony z idealnie wyrobionym ciastem to prawdziwy rarytas, który sprawdzi się na co dzień, jak i na nieco większe okazje.
Zobacz także: W PRL-u wszyscy się nią zajadali. Dziś rzadko ją wybieramy, choć jest zdrowsza od łososia
Pierogi z młodą kapustą to smakowita propozycja na wiosenny obiad, którą można podać na wiele sposobów. Świetnie smakują z podsmażoną cebulką, skwarkami z boczku, masłem i koperkiem lub ze śmietaną. Farsz, jak i ciasto są łatwe w przygotowaniu, przez co niewiele trzeba, aby obdarować swoich bliskich przepysznym posiłkiem. Aby zrobić pierogi z młodej kapusty, potrzebujesz:
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 30 g oliwy z olejek lub oleju
Składniki na farsz:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Robienie pierogów zacznij od ciasta. Przesianą mąkę zalej ciepłą wodą i całość wymieszaj łyżką. Dodaj oliwę i sól, a następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je na 20 minut, aby “odpoczęło".
W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój kapustę na drobno, włóż ją do garnka i zalej wodą. Gotuj przez krótki czas, tak aby kapusta się nie rozgotowała, tylko pozostała lekko chrupiąca. Następnie na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj do niej odcedzoną kapustę. Smaż przez chwilę, dodając koperek. Całość solidnie dopraw solą i pieprzem, aby smak farszu nie wyszedł mdły.
“Wypoczęte" ciasto rozwałkuj cienko i zacznij wykrawać z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde z nich nałóż łyżkę farszu z młodej kapusty. Pamiętaj, aby dokładnie zlepiać brzegi pierogów. W ten sposób wyrób cały farsz oraz ciasto.
Pierogi gotuj przez około 2-4 minuty w zagotowanej i lekko posolonej wodzie. Ugotowane pierogi z młodą kapustą podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Może cię zainteresować: Mają mało kalorii i mnóstwo witamin. Właśnie zaczął się na nie sezon
Zobacz też:
Kiedyś nazywano ją zupą biedoty. Jest zdrowa i szybka do przygotowania
Nie masz pomysłu na śniadanie? Te szybkie i tanie placki podbiją serca całej rodziny
Tak zrobisz najszybsze i najsmaczniejsze ogórki małosolne. Nie potrzebujesz nawet słoika