Reklama
Reklama

​Ten owoc nie ma prawie żadnych kalorii. Świetnie sprawdzi się w upalne dni

Wiele osób boi się spożywania owoców ze względu na zawarty w nich cukier, a co za tym idzie wysoką kaloryczność. Jednak w tym przypadku sytuacja jest zupełnie odwrotna. Nie dość, że jest soczysty i słodki, to jeszcze nie ma żadnych kalorii. No, prawie żadnych.

Małą zawartość kalorii ten owoc zawdzięcza temu, że aż 92% jego składu to woda. Kolejne 6% stanowi cukier, a składniki odżywcze jedynie 2%.

Właściwości odżywcze arbuza

Wartość energetyczna arbuza to jedynie 30 kalorii w 100 gramach owoców. To aż 42% mniej kalorii, niż w przypadku najpopularniejszych w Polsce jabłek. Dodatkowo w 100 gramach znajdziemy 0,2 g tłuszczu, 0,6 g białka oraz 8 g węglowodanów. Arbuz jest źródłem witaminy B5 i likopenu, a także witaminy C i A. Właśnie zawartość witaminy B5 sprawia, że spożywanie tego owocu ma niezwykle dobry wpływ na skórę, z kolei likopen redukuje ryzyko zachorowania na choroby serca czy też raka. Tak duży poziom wody sprawia, że arbuz jest bardzo dobrym wyborem w upalne dni, gdyż pozwoli nam się nawodnić.

Kiedy jest sezon na arbuzy?

Arbuz to roślina z gatunku... dyniowatych. Rośnie na ziemi, a jego jadalna część to jagoda. Dziko rosnące arbuzy można spotkać w Afryce Północnej, jednak miejsca hodowli znajdują się w wielu krajach świata, gdzie panuje ciepły klimat. Największym producentem arbuzów są Chiny oraz Turcja. W Europie uprawiane są m.in. w Bułgarii, Chorwacji, Francji, Grecji, Hiszpanii, Portugalii, Rumunii, Ukrainie, Węgrzech czy Włoszech. Sezon na arbuzy trwa od czerwca od sierpnia. To właśnie w tych miesiącach są one najbardziej soczyste i najsmaczniejsze.

Co można przygotować z arbuza?

Jednym z najszybszych sposobów na przygotowanie arbuza jest... po prostu jego zjedzenie. Wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i delektować się jego słodkim smakiem. Jednak można z niego zrobić jeszcze wiele pysznych rzeczy takich, jak koktajle, sałatki, lody, a nawet dżem. Sprawdzi się w przepisach "na słodko", ale jest także nieoczywistym dodatkiem do dań "na słono". Idealnie współgra, chociażby z serem feta, serem pleśniowym czy kurczakiem.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce