Te pączki możesz jeść nawet na diecie. Nie podnoszą cukru
Pączki są obowiązkowym deserem karnawałowym. Niestety nie wszyscy mogą je jeść. Mowa o osobach będących na diecie i cukrzykach. Na szczęście istnieje przepis na dietetyczną wersję tych słodkości. Sprawdź recepturę na pieczone pączki bez cukru nadziane powidłami domowej roboty oraz na takie z serem.
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia niemal wszyscy zajadają się pączkami. Są jednak i tacy, którym te przekąski mogą zaszkodzić. Z myślą o nich przedstawiamy dwa przepisy na dietetyczne pączki, które podobnie jak te tradycyjne, również zachwycają swoim smakiem. Ich plusem jest to, że nie podnoszą cukru.
Tradycyjne pączki są prawdziwą bombą kaloryczną - jedna sztuka ma minimum 300 kalorii. Wszystko dlatego, że smażymy je na głębokim tłuszczu, wypełniamy marmoladą i oblewamy lukrem. Taka mieszanka może zaszkodzić cukrzykom i osobom z zaburzeniami tolerancji glukozy. Jakie zatem powinny być te słodkości dla diabetyków?
Diabetycy powinni przede wszystkim samodzielnie przygotować pączki. Do ich zrobienia lepiej użyć mąki pełnoziarnistej albo orkiszowej, które będą lepszym wyborem niż mąka tortowa. Słodkości warto wypełnić nie marmoladą, a domowymi powidłami. Poza tym polecamy je upiec.
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej;
- 120 ml mleka;
- 1 opakowanie drożdży instant;
- 1 jajko;
- ulubione powidła (najlepiej domowej roboty);
- szczypta soli;
- posypka: zmielony erytrytol.
Przygotowanie:
Żeby zrobić dietetyczne pączki z powidłami, na początek mieszamy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy do nich mleko i jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odklejać się od ręki. Następnie przykrywami miskę z masą ręcznikiem i odstawiamy ją na godzinę, aby wyrosła.
Po tym czasie z wyrośniętej masy formujemy pączki i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu nadziewamy słodkości powidłami, używając do tego szprycy cukierniczej. Na koniec dla osłody warto oprószyć wypieki erytrytolem zmielonym w młynku.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego;
- 70 g mąki pełnoziarnistej;
- 60 g mąki pszennej tortowej;
- 60 g ksylitolu albo erytrytolu;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- posypka: zmielony erytrytol.
Przygotowanie:
Żeby zrobić dietetyczne, serowe pączki na początek blendujemy twaróg, jajko i ksylitol albo erytrytol. Następnie mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy je do twarogowej masy.
W kolejnym kroku zaczynamy wyrabiać ciasto i formujemy z niego pączki, które potem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ostygną, to posypujemy je zmielonym erytrytolem.
Zobacz też:
Tak chrupiących placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, że dodasz do nich ten składnik
Zapomnij o pękającym lukrze. Teraz pączki będą wyglądać, jak z cukierni
Nigdy więcej nie powiesz, że nie lubisz brukselki. Wystarczy, że przygotujesz ją w ten sposób