Te naleśniki robię bez mleka. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą puszyste jak obłoczki
Moja rodzina uwielbia naleśniki, dlatego robię je bardzo często. Ostatnio nieco zmodyfikowałam przepis, zamieniając mleko na pewien kremowy serek. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - placki wyszły puszyste i bardziej podbiły nasze podniebienia niż ich klasyczna wersja.
Jakie powinny być idealne naleśniki? Oczywiście miękkie i elastyczne. Dla mnie muszą być też puszyste - delikatne niczym obłoczki. Właśnie dlatego warto użyć zamiast mleka...serka mascarpone. Ten produkt wynosi klasyczne placki na nowy poziom. Sprawdź prosty przepis.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone;
- 2 jajka;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 4 łyżeczki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Na początek wsypuję do miski wszystkie składniki i miksuję je na jednolitą masę. Potem zaczynam smażyć naleśniki z mascarpone na patelni z rozgrzanym olejem na średnim ogniu: wlewam małą ilość ciasta, rozprowadzam ją po powierzchni i smażę placki do momentu, aż będą rumiane z jednej i drugiej strony.
Wskazówki:
Z podanej porcji wyjdą 4 duże naleśniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby usmażyć mniejsze, ale za to grubsze placuszki. Wówczas będą bardziej puszyste i podobne do racuszków. Mascarpone możesz zastąpić innym, kremowym serkiem np. ricottą.
Naleśniki z mascarpone w wersji na słodko najbardziej lubię z konfiturami owocowymi i odrobiną syropu klonowego. Często podaję je też z białym serem, masłem orzechowym czy nutellą. Świetnie komponują się z waniliowym twarożkiem i owocami np. malinami czy borówkami. Czasem obsypuję te placuszki cynamonem albo polewam czekoladą i dekoruję bitą śmietaną.
Dla miłośników wytrawnych smaków sprawdzi się farsz ze szpinaku i sera feta albo mascarpone z wędzonym łososiem i koperkiem. W wersji mięsnej można serwować je zarówno z mięsem mielonym, jak i kurczakiem pokrojonym w kostkę w połączeniu z różnymi warzywami.
Do takich wytrawnych naleśników z mascarpone pasują kremowe sosy na bazie jogurtu naturalnego z ziołami. Takie danie uzupełniam lekką sałatką z rukoli bądź roszponki.
Zobacz też:
To najlepsze mięso dla seniorów. Ma mało tłuszczu i spowalnia proces starzenia się
Koncertowo obniża cholesterol. Wystarczy szczypta dziennie do posiłku
Takie korniszony robi Magda Gessler. Każdy, kto próbował, prosi o dokładkę