Reklama
Reklama

Takiej kawy latte nie dostaniesz w żadnej kawiarni. Zrobisz ją łatwo w domu i zachwycisz przyjaciółki

Myślisz, że wiesz dużo na temat kawy? A czy próbowałaś już… różanej latte – subtelnej, eleganckiej i niezwykle aromatycznej wersji klasycznego napoju? Pewnie nie, bo trudno znaleźć go w menu jakiejkolwiek kawiarni. Za to z naszym przepisem spokojnie możesz przyrządzić ją w domu!

Czym różni się różana latte od zwykłej kawy?

Różana latte to wyjątkowa wariacja smakowa, która łączy aromat kawy z delikatnością płatków róży i odrobiną egzotyki. Dodatek syropu różanego nadaje napojowi subtelnej słodyczy, ale też delikatnie wyczuwalnego kwiatowego aromatu, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. To napój, który można celebrować, świetnie nadaje się na plotki z przyjaciółką, czy romantyczne popołudniowe spotkanie z partnerem.

Składniki, których potrzebujesz, by przyrządzić różaną latte

Aby przygotować jedną porcję różanej latte, potrzebujesz:

  • 1 filiżankę mleka - może być klasyczne lub roślinne (np. migdałowe, kokosowe, owsiane)
  • 1 porcję espresso (ok. 50 ml) lub mocno zaparzonej kawy
  • 1 łyżkę syropu różanego - dostępnego w sklepach lub przygotowanego samodzielnie
  • kilka suszonych płatków róży - ważne, aby były jadalne
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu lub odrobina wanilii dla pogłębienia smaku

Aby przyrządzić syrop różany samodzielnie, potrzebujesz:

  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • 1-2 łyżki suszonych płatków róży

Zagotuj wodę z cukrem i płatkami róży, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, odstaw do ostygnięcia i przecedź przez sitko. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Jak przygotować różaną latte?

1. Zaparz kawę - espresso sprawdzi się najlepiej, ale każda mocna kawa będzie odpowiednia.

2. Podgrzej mleko - nie doprowadzaj do wrzenia, ma być gorące, ale nie bulgoczące.

3. Spień mleko, jeśli masz taką możliwość - ręcznym spieniaczem lub nawet poprzez energiczne potrząsanie słoikiem z mlekiem.

4. Do filiżanki wlej syrop różany, następnie kawę i na końcu mleko wraz z pianką.

5. Ozdób całość płatkami róży, szczyptą kardamonu lub startą wanilią.

Efekt? Kawa, która prezentuje się wyjątkowo i pachnie zniewalająco. Picie jej to prawdziwy rytuał, wyciszający, relaksujący nawet w codziennej pogoni.

Spróbuj raz, pokochaj na zawsze - różana latte

Różana latte to coś więcej niż tylko ciekawa alternatywa dla klasycznego latte. To sposób na stworzenie atmosfery - subtelnej, eleganckiej, trochę orientalnej. To również okazja, by celebrować codzienność i nadać jej odrobinę luksusu bez wielkiego wysiłku.

Jeśli zaprosisz przyjaciółki na popołudniową kawę i podasz im różaną latte, możesz być pewna, że będą oczarowane - nie tylko smakiem, ale i tym, że taką przyjemność można stworzyć we własnej kuchni.

Zobacz też:

Robisz to gotując szparagi? To dlatego są miękkie i bez smaku

Te placuszki robię w kilka minut na śniadanie. Wychodzą puszyste jak obłoczki

Kiedyś była daniem biedoty. Obecnie jedzą ją sami bogacze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy