Reklama
Reklama

Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś. To ulubione śniadanie Francuzów

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dodaje nam energii na resztę godzin. Często przygotowując je, decydujemy się na danie z jajek. Warto więc znać przepis na jajecznicę po francusku, która, choć z pozoru niewiele różni się od tradycyjnej wersji, to naprawdę zachwyca swoim smakiem i rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Jajecznica po francusku to delikatny i kremowy posiłek, który podbije serca wszystkich domowników. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane, ani wymagające danie. W zasadzie przyrządzimy je podobnie, jak tradycyjną jajecznicę. Kluczową rolę jednak odegra tu idealne połączenie oraz dodanie składników w odpowiednim momencie. Podpowiadamy, jak przyrządzić niezwykle smaczną jajecznicę po francusku.

Czym różni się jajecznica po francusku od tej tradycyjnej?

Na śniadanie często wybieramy jajka w różnej postaci. Niejednokrotnie jest to po prostu jajecznica, która jest nie tylko prostym, ale i bardzo smacznym daniem. W dodatku jajka dostarczają nam wiele cennych wartości odżywczych, a także sycą na wiele godzin.

Warto jednak wypróbować równie prostą, ale nieco inną wersję tego śniadania, czyli jajecznicę po francusku. Różni się ona od tradycyjnej tym, że kluczowe jest tu połączenie jajek z masłem oraz dodanie ich we właściwym momencie.

To właśnie ten krok wpływa na to, że jajecznica wychodzi perfekcyjnie kremowa i wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, przyrządzenie jej nie zajmie nam wiele czasu i poradzi sobie z nim nawet amator gotowania.

Czytaj również: Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę

Jak zrobić jajecznicę po francusku? Ten przepis warto znać

Zaletą jajecznicy jest także to, że przygotujemy ją z zaledwie kilku składników, które albo mamy w swojej kuchni, albo z łatwością dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Oto co potrzebujemy do przyrządzenia jajecznicy po francusku:

  • 3 jajka,
  • 1-2 łyżki zimnego masła,
  • sól,
  • pieprz.

Pierwszym krokiem podczas przyrządzania tej jajecznicy jest oddzielenie białek od żółtek. Białka roztrzepujemy widelcem. W rondlu umieszczamy połowę masła i ustawiamy go na średnim ogniu. Następnie dolewamy do niego białka i całość gotujemy, ciągle mieszając.

Białka z masłem powinny zacząć lekko przywierać do rondla. Wtedy to mieszamy je i obskrobujemy brzegi. Dodajemy do tego roztrzepane żółtka i całość mieszamy aż do momentu ścięcia się jajek. Rondel ściągamy z kuchenki i dokładamy do niego pozostałą część masła.

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodatkowo Francuzi często dekorują jajecznicą posiekaną trybulą o subtelnym smaku przypominającym połączenie anyżu oraz pietruszki. Jednak jeżeli jej nie posiadamy, to śmiało możemy zastąpić ją drobno posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Warto jeszcze bardziej urozmaicić swoje śniadanie i jajecznicę po francusku podawać na tostach posmarowanych ząbkami czosnku. Dzięki temu będzie ono jeszcze bardziej wyraziste, a w połączeniu z kremowym smakiem jajek, stworzy pyszną i sycącą potrawę.


Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | przepisy