Takie buraczki robi siostra Anastazja. Nietypowe połączenie, ale smak zwala z nóg
Buraczki to klasyczny dodatek do obiadu. Wspaniale dopełniają ziemniaki i schabowe czy kotlety mielone. Można jednak robić je na wiele sposobów. Tym razem przedstawiamy przepis siostry Anastazji na buraczki z nietypowym składnikiem. Dzięki takiemu połączeniu będą smakować jeszcze lepiej.
Znudziły ci się buraczki w klasycznej wersji? W takim razie sięgnij po przepis siostry Anastazji i dopełnij je kiszoną kapustą, która zupełni odmieni ich smak. Rodzina będzie na początku zaskoczona, jednak po spróbowaniu tej surówki na pewno poprosi o dokładkę.
Nie ma lepszego połączenia niż słodkie buraki i delikatnie kwaskowata kapusta kiszona. Surówka z tych warzyw ma niezwykle wyrazisty smak i jest chrupka. Siostra Anastazja dopełnia ją czosnkiem nadającym charakteru, cebulą podkręcającą ostrość i szczypiorkiem wnoszącym lekki, wiosenny akcent. Nie możesz również zapomnieć o przyprawach.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia surówki z buraczków i kapusty kiszonej? Oto lista:
- 1/2 kapusty kiszonej;
- 3 buraki;
- 2 cebule;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka kminku;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Żeby zrobić surówkę siostry Anastazji, na początek ugotuj buraki w skórkach do miękkości. Zazwyczaj trwa to 40-50 minut. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
W kolejnym kroku posiekaj kapustę kiszoną. Możesz przepłukać ją pod bieżącą wodą i odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna.
Następnie przygotuj pozostałe warzywa: pokrój cebulę w kostkę, posiekaj szczypiorek i przeciśnij czosnek przez praskę.
Warzywa połącz w jednej misce i dopraw je kminkiem, solą, cukrem, pieprzem. Dodaj też do nich oliwę z oliwek. Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki na 20 minut. Przez ten czas smaki się przegryzą. Wspaniale dopełni mięsne dania, zwłaszcza wieprzowinę.
Zobacz też:
Takie kotlety mielone robi moja babcia ze Śląska. Lepszych nie znajdziesz
Owoce nigdy więcej nie opadną na dno. Wystarczy, że piekąc ciasto zrobisz to
Piecz rybę w ten sposób. Będzie smakować jak z dobrej restauracji