Reklama
Reklama

Takie buraczki robi siostra Anastazja. Nietypowe połączenie, ale smak zwala z nóg

Buraczki to klasyczny dodatek do obiadu. Wspaniale dopełniają ziemniaki i schabowe czy kotlety mielone. Można jednak robić je na wiele sposobów. Tym razem przedstawiamy przepis siostry Anastazji na buraczki z nietypowym składnikiem. Dzięki takiemu połączeniu będą smakować jeszcze lepiej.

Znudziły ci się buraczki w klasycznej wersji? W takim razie sięgnij po przepis siostry Anastazji i dopełnij je kiszoną kapustą, która zupełni odmieni ich smak. Rodzina będzie na początku zaskoczona, jednak po spróbowaniu tej surówki na pewno poprosi o dokładkę. 

Składniki na surówkę z buraczków i kapusty kiszonej

Nie ma lepszego połączenia niż słodkie buraki i delikatnie kwaskowata kapusta kiszona. Surówka z tych warzyw ma niezwykle wyrazisty smak i jest chrupka. Siostra Anastazja dopełnia ją czosnkiem nadającym charakteru, cebulą podkręcającą ostrość i szczypiorkiem wnoszącym lekki, wiosenny akcent. Nie możesz również zapomnieć o przyprawach. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia surówki z buraczków i kapusty kiszonej? Oto lista:

  • 1/2 kapusty kiszonej;
  • 3 buraki;
  • 2 cebule;
  • 1/2 pęczka szczypiorku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu. 

Przepis siostry Anastazji na surówkę z buraczków i kapusty kiszonej

Żeby zrobić surówkę siostry Anastazji, na początek ugotuj buraki w skórkach do miękkości. Zazwyczaj trwa to 40-50 minut. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 

W kolejnym kroku posiekaj kapustę kiszoną. Możesz przepłukać ją pod bieżącą wodą i odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. 

Następnie przygotuj pozostałe warzywa: pokrój cebulę w kostkę, posiekaj szczypiorek i przeciśnij czosnek przez praskę. 

Warzywa połącz w jednej misce i dopraw je kminkiem, solą, cukrem, pieprzem. Dodaj też do nich oliwę z oliwek. Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki na 20 minut. Przez ten czas smaki się przegryzą. Wspaniale dopełni mięsne dania, zwłaszcza wieprzowinę. 

Zobacz też:

Takie kotlety mielone robi moja babcia ze Śląska. Lepszych nie znajdziesz

​Owoce nigdy więcej nie opadną na dno. Wystarczy, że piekąc ciasto zrobisz to

Piecz rybę w ten sposób. Będzie smakować jak z dobrej restauracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa