Reklama
Reklama

Taki bigos z młodej kapusty robi moja babcia. Nie możesz zapomnieć o 2 składnikach

Bigos z młodej kapusty to lekka, wiosenna odsłona tradycyjnego dania, która zachwyca delikatnym smakiem. Aby wydobyć pełnię smaku z młodych liści, nie można zapomnieć o dwóch składnikach – świeżym koperku i tradycyjnym białym kminku. To właśnie one nadają bigosowi wyjątkową świeżość i dodatkowo wspierają trawienie, czyniąc go idealną propozycją na lekki, zdrowy i wiosenny obiad. Jednak ważna jest kolejność ich dodawania do potrawy. Sprawdź, jak przygotować najlepszy bigos z młodej kapusty, krok po kroku.

Czym charakteryzuje się bigos z młodej kapusty?

Bigos z młodej kapusty to lekka i aromatyczna wersja klasycznej, polskiej potrawy, idealna na cieplejsze miesiące. Młode liście kapusty nadają mu delikatności i naturalnej słodyczy, przez co danie jest łagodniejsze, ale nie traci na wyrazistości. Bigos z młodej kapusty to doskonały wybór na codzienny obiad – nie obciąża żołądka, a jednocześnie syci i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Sekretem wyjątkowego smaku tej potrawy są dwa dodatki: koperek i kminek, które nadają bigosowi świeżości i głębi.

Świeży koperek wprowadza lekkość, ziołowy aromat i wzbogaca potrawę o witaminy: C, A, E oraz K, a także witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B12.  Najlepiej dodawać go pod koniec gotowania lub udekorować nim potrawę, by zachował intensywny smak i delikatną strukturę. Kminek z kolei warto dodać już na samym początku przygotowywania bigosu –uwalnia wtedy swój charakterystyczny, lekko korzenny aromat i dodatkowo wspomaga trawienie. 

Przepis na bigos z młodej kapusty

Do przygotowania tradycyjnego bigosu z młodej kapusty potrzebny będzie większy garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż oraz tarka o drobnych oczkach. Składniki powinny być świeże, szczególnie kapusta i koperek, które w dużej mierze odpowiadają za ostateczny smak potrawy.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty;
  • 150-200 g kiełbasy wiejskiej;
  • 1 szklanka bulionu warzywnego;
  • 1/2 łyżeczki kminku;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 2 marchewki;
  • 1-2 cebule;
  • 1,5 łyżki mąki;
  • pęczek koperku;
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażyć przez kilka minut. Do garnka wrzucić kapustę i marchewkę, a całość zalać bulionem. Następnie dodać liść laurowy, kminek, sól i pieprz. Gotować ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Na suchej patelni uprażyć mąkę, dodać olej, a następnie kilka łyżek bulionu z garnka i dobrze wymieszać. Powstałą zasmażkę wlać do bigosu i zagotować. Na koniec dodać świeży, posiekany koperek i delikatnie wymieszać. Bigos z młodej kapusty można dowolnie wzbogacać o inne ulubione dodatki, np. o pomidory lub boczek. Danie najlepiej smakuje na ciepło, podane z pieczywem lub ziemniakami. Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje także po odgrzaniu na drugi dzień. Smacznego!

Myślisz, że babcia robi najlepszy bigos i nic mu nie dorówna? Twoje przekonanie zostanie rozwiane, jeśli tylko wypróbujesz tradycyjny polski bigos przepisy mistrzów. Ten smak jest absolutnie obłędny i może przebić smak dzieciństwa.

Zobacz też:

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje

Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa