Reklama
Reklama

Taki bigos z młodej kapusty robi moja babcia. Nie możesz zapomnieć o 2 składnikach

Bigos z młodej kapusty to lekka, wiosenna odsłona tradycyjnego dania, która zachwyca delikatnym smakiem. Aby wydobyć pełnię smaku z młodych liści, nie można zapomnieć o dwóch składnikach – świeżym koperku i tradycyjnym białym kminku. To właśnie one nadają bigosowi wyjątkową świeżość i dodatkowo wspierają trawienie, czyniąc go idealną propozycją na lekki, zdrowy i wiosenny obiad. Jednak ważna jest kolejność ich dodawania do potrawy. Sprawdź, jak przygotować najlepszy bigos z młodej kapusty, krok po kroku.

Czym charakteryzuje się bigos z młodej kapusty?

Bigos z młodej kapusty to lekka i aromatyczna wersja klasycznej, polskiej potrawy, idealna na cieplejsze miesiące. Młode liście kapusty nadają mu delikatności i naturalnej słodyczy, przez co danie jest łagodniejsze, ale nie traci na wyrazistości. Bigos z młodej kapusty to doskonały wybór na codzienny obiad – nie obciąża żołądka, a jednocześnie syci i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Sekretem wyjątkowego smaku tej potrawy są dwa dodatki: koperek i kminek, które nadają bigosowi świeżości i głębi.

Świeży koperek wprowadza lekkość, ziołowy aromat i wzbogaca potrawę o witaminy: C, A, E oraz K, a także witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B12.  Najlepiej dodawać go pod koniec gotowania lub udekorować nim potrawę, by zachował intensywny smak i delikatną strukturę. Kminek z kolei warto dodać już na samym początku przygotowywania bigosu –uwalnia wtedy swój charakterystyczny, lekko korzenny aromat i dodatkowo wspomaga trawienie. 

Przepis na bigos z młodej kapusty

Do przygotowania tradycyjnego bigosu z młodej kapusty potrzebny będzie większy garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż oraz tarka o drobnych oczkach. Składniki powinny być świeże, szczególnie kapusta i koperek, które w dużej mierze odpowiadają za ostateczny smak potrawy.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty;
  • 150-200 g kiełbasy wiejskiej;
  • 1 szklanka bulionu warzywnego;
  • 1/2 łyżeczki kminku;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 2 marchewki;
  • 1-2 cebule;
  • 1,5 łyżki mąki;
  • pęczek koperku;
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażyć przez kilka minut. Do garnka wrzucić kapustę i marchewkę, a całość zalać bulionem. Następnie dodać liść laurowy, kminek, sól i pieprz. Gotować ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Na suchej patelni uprażyć mąkę, dodać olej, a następnie kilka łyżek bulionu z garnka i dobrze wymieszać. Powstałą zasmażkę wlać do bigosu i zagotować. Na koniec dodać świeży, posiekany koperek i delikatnie wymieszać. Bigos z młodej kapusty można dowolnie wzbogacać o inne ulubione dodatki, np. o pomidory lub boczek. Danie najlepiej smakuje na ciepło, podane z pieczywem lub ziemniakami. Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje także po odgrzaniu na drugi dzień. Smacznego!


Zobacz też:

To jeden z najzdrowszych owoców. Rośnie w Polsce, a i tak go nie jemy

Zapomnij o miękkich ogórkach. Ten dodatek sprawi, że będą chrupały, aż miło

W czerwcu pij na śniadanie. Cera ci podziękuje, a kilogramy polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa