Tak zrobisz idealny krem do komunijnego tortu. Nie będzie mu straszny nawet upał
Tort na komunii cieszy przede wszystkim dzieci. Pięknie prezentuje się na komunijnym stole. Niestety wysokie temperatury w maju mogą spowodować, że tradycyjna śmietana zacznie się rozpuszczać, przez co ten wypiek nie będzie wyglądał zbyt atrakcyjnie. Przedstawiamy przepis na najlepszy krem. Zachwyca stabilnością, gęstością, ale też smakiem.
Nie ma nic gorszego niż rozwarstwiająca się i spływająca śmietana z tortu. Potrafi zepsuć cały efekt wizualny tego wypieku. Wcale nie musisz zagęszczać jej żelatyną czy sztucznymi stabilizatorami. Wystarczy, że wykorzystasz mascarpone. Dzięki temu włoskiemu serowi uzyskasz pyszny i gęsty krem.
Z mascarpone najczęściej robimy nadzienie do włoskiego deseru - tiramisu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go do śmietanowej masy tortu na komunię.
Ten delikatny ser ma zwartą konsystencję i dobrze wiąże się z kremówkowym tłuszczem. Dzięki temu masa śmietanowa wychodzi puszysta i nie puszcza wody. Tak przygotowany krem świetnie utrzyma formę nawet na najniższym piętrze wypieku, który dźwiga pozostałe partie.
W przeciwieństwie do sztucznych stabilizatorów używamy sporą ilość mascarpone - może stanowić nawet jedną czwartą masy. Krem z tym serem jest stabilniejszy niż sama bita śmietana.
Idealna masa śmietanowa do tortu to taka, która będzie zwarta, a jednocześnie puszysta i lekka. Właśnie dlatego znaczenie mają odpowiednie proporcje.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia najlepszego kremu do komunijnego tortu? Oto lista:
- 500 g śmietanki 36 proc.;
- 250 g mascarpone.
Taka ilość składników będzie odpowiednia do przełożenia wypieku, ale też do udekorowania jego boków i góry. W przypadku wzorów i rozetek warto zwiększyć ilość serka do 300 g.
Jeśli chcemy uzyskać sernikową masę, to wówczas stosujemy takie same proporcje śmietanki i mascarpone. Dajemy więc 500 ml kremówki i 500 g serka.
Żeby zrobić idealny krem do tortu na komunię, na początek wlewamy do miski schłodzoną śmietankę i dodajemy do niej równie zimny mascarpone.
Całość ubijamy na średnich obrotach do momentu, aż powstanie gęsta masa z tworzącymi się, stabilnymi wierzchołkami. Nie możemy ubijać jej zbyt długo, ponieważ szybko nabiera objętości.
Na końcu dodajemy cukier puder do masy kremowej. Zazwyczaj używa się 2-3 łyżeczki tego słodzidła.
Zobacz też:
Zrób pizzę w gofrownicy. Już nigdy nie zechcesz zjeść placka z piekarnika
Trwa sezon na to warzywo. Zrób z niego pyszną zupę krem
To zdrowe ciasto zrobisz tylko z 4 składników. Możesz je jeść na okrągło na diecie