Reklama
Reklama

Tak rozpoznasz, czy mandarynki mają pestki. Koniecznie zrób to przed zakupem

Cytrusy, szczególnie zimną, są jednymi z najchętniej wybieranych owoców. Wśród tych smakowitości znajdziemy m.in. mandarynki, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Jednak zawarte z nich pestki mogą być często irytujące. Jak rozpoznać owoce bez pestek podczas zakupów w sklepie?

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Owoce te poza smakiem dostarczają do organizmu, także sporo witaminy C, ponieważ aż 26,7 mg w 100 g co odpowiada 38 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto znajdziemy w nich beta-karoten oraz bioflawonoidy. Będą one idealnym owocem także ze względu na niską kaloryczność — jedna średniej wielkości mandarynka ma ok. 30 kcal. 

Pamiętajmy także, że mandarynki występują w kilku odmianach. W sklepach najczęściej znajdziemy tangerynki, klementynki oraz satsumy. Te ostatnie często nie mają żadnych pestek i są najsłodsze. Dlatego przed zakupem warto pamiętać, że mandarynki w zależności od odmiany mają inny smak i mogą się nieznacznie różnić wielkością.

Przeczytaj także: Obierz mandarynki i zasyp cukrem. Wykorzystasz do ciast i deserów 

Jak wybrać najlepsze mandarynki?

Jeśli chcemy wybrać owoce bez pestek, które będą soczyste i słodkie, to lepiej stawiajmy na mandarynki dostępne luzem — te w siatkach trudniej ocenić. Pamiętajmy, że na owoce wpływa sposób ich przechowywania. Kupując mandarynki, wybierajmy te, które leżą w chłodnych miejscach. Owoce położone na standardowych półkach sklepowych często są mało świeże, świadczy o tym m.in. pomarszczona skórka, która jest bardziej twarda. 

Poszukując idealnych mandarynek, powinniśmy mieć na uwadze również miejsce po korzonku. Ono również wiele nam powie o świeżości owocu. Jeśli jest białe, to oznacza, że mandarynka jest aromatyczna, słodka i smaczna. Brązowy kolor świadczy o tym, że owoc długo leżał na sklepowych półkach i może nie być najlepszym wyborem.  

Co ważne, jeśli nie chcemy znaleźć pestek w owocach, to powinniśmy unikać tangerynek, ponieważ one najczęściej mają ich najwięcej. Zazwyczaj łatwo poznać tą odmianą, ponieważ ma ona bardziej intensywny kolor skórki.  

Ponadto czasami, możemy kupić te owoce z liśćmi. Wtedy warto wybierać te, które mają intensywny zielony kolor (nie są zwiędnięte, wysuszone i blade). Dobrze wyglądające liście często są oznaką tego, że mandarynki będą smaczne i świeże.

Pochodzenie mandarynek a ich smak

To skąd sprowadzone są owoce również jest bardzo ważne. W wielu sklepach powinniśmy mieć taką informację umieszczoną m.in. przy cenie. Mandarynki pochodzące z takich krajów jak np. Turcja mogą być kwaśniejsze. Z kolei owoce z Maroka bądź Hiszpanii zazwyczaj są znacznie słodsze. Oczywiście warto kierować się własnymi upodobaniami podczas wyboru, najważniejsze, aby owoce były świeże.  

Nie zapominajmy także o aromacie. Mandarynki, które mają intensywny zapach, najczęściej są świeże oraz smaczne. Te, których aromatu nie poczujemy, są najpewniej przejrzałe i długą leżą na sklepowych półkach.  

Zobacz też:

Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam

Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne

Uważaj, tak możesz zepsuć barszcz wigilijny. Pamiętaj, by nie dodać zbyt dużo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zakupy