Tak rozpoznasz, czy mandarynki mają pestki. Koniecznie zrób to przed zakupem
Cytrusy, szczególnie zimną, są jednymi z najchętniej wybieranych owoców. Wśród tych smakowitości znajdziemy m.in. mandarynki, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Jednak zawarte z nich pestki mogą być często irytujące. Jak rozpoznać owoce bez pestek podczas zakupów w sklepie?
Owoce te poza smakiem dostarczają do organizmu, także sporo witaminy C, ponieważ aż 26,7 mg w 100 g co odpowiada 38 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto znajdziemy w nich beta-karoten oraz bioflawonoidy. Będą one idealnym owocem także ze względu na niską kaloryczność — jedna średniej wielkości mandarynka ma ok. 30 kcal.
Pamiętajmy także, że mandarynki występują w kilku odmianach. W sklepach najczęściej znajdziemy tangerynki, klementynki oraz satsumy. Te ostatnie często nie mają żadnych pestek i są najsłodsze. Dlatego przed zakupem warto pamiętać, że mandarynki w zależności od odmiany mają inny smak i mogą się nieznacznie różnić wielkością.
Przeczytaj także: Obierz mandarynki i zasyp cukrem. Wykorzystasz do ciast i deserów
Jeśli chcemy wybrać owoce bez pestek, które będą soczyste i słodkie, to lepiej stawiajmy na mandarynki dostępne luzem — te w siatkach trudniej ocenić. Pamiętajmy, że na owoce wpływa sposób ich przechowywania. Kupując mandarynki, wybierajmy te, które leżą w chłodnych miejscach. Owoce położone na standardowych półkach sklepowych często są mało świeże, świadczy o tym m.in. pomarszczona skórka, która jest bardziej twarda.
Poszukując idealnych mandarynek, powinniśmy mieć na uwadze również miejsce po korzonku. Ono również wiele nam powie o świeżości owocu. Jeśli jest białe, to oznacza, że mandarynka jest aromatyczna, słodka i smaczna. Brązowy kolor świadczy o tym, że owoc długo leżał na sklepowych półkach i może nie być najlepszym wyborem.
Co ważne, jeśli nie chcemy znaleźć pestek w owocach, to powinniśmy unikać tangerynek, ponieważ one najczęściej mają ich najwięcej. Zazwyczaj łatwo poznać tą odmianą, ponieważ ma ona bardziej intensywny kolor skórki.
Ponadto czasami, możemy kupić te owoce z liśćmi. Wtedy warto wybierać te, które mają intensywny zielony kolor (nie są zwiędnięte, wysuszone i blade). Dobrze wyglądające liście często są oznaką tego, że mandarynki będą smaczne i świeże.
To skąd sprowadzone są owoce również jest bardzo ważne. W wielu sklepach powinniśmy mieć taką informację umieszczoną m.in. przy cenie. Mandarynki pochodzące z takich krajów jak np. Turcja mogą być kwaśniejsze. Z kolei owoce z Maroka bądź Hiszpanii zazwyczaj są znacznie słodsze. Oczywiście warto kierować się własnymi upodobaniami podczas wyboru, najważniejsze, aby owoce były świeże.
Nie zapominajmy także o aromacie. Mandarynki, które mają intensywny zapach, najczęściej są świeże oraz smaczne. Te, których aromatu nie poczujemy, są najpewniej przejrzałe i długą leżą na sklepowych półkach.
Zobacz też:
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę