Obierz mandarynki i zasyp cukrem. Wykorzystasz do ciast i deserów
Mandarynki, choć najbardziej kojarzą się ze świętami, chętnie jedzone są przez całą zimę. Są jednym z najbardziej lubianych owoców cytrusowych. Uwielbiane za smak, zapach i cenne witaminy. Zazwyczaj kupowane na kilogramy i jedzone tuż po obraniu. Okazuje się, że świetnie smakują podane w innej formie. Dostarczą sporej dawki witamin i idealnie nadadzą się do ciasta. Jeśli posiadasz nadmiar mandarynek, spróbuj z nich zrobić dżem. Smakuje wybornie, a przygotowanie jest niezwykle proste. Sprawdź przepis!
Mandarynki są łatwo dostępne w sklepie, zwłaszcza w okresie zimowym. Smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Najbardziej lubiane są te słodkie, obrane i bez pestek. Najczęściej zjadane surowo, świetnie nadają się również jako owoce, z których można zrobić dżem. Słodki i idealny do różnych ciast i deserów. Szybko znika ze słoika.
Jako owoce cytrusowe, mandarynki są cennym źródłem witamin, takich jak C, A, E oraz witamin z grupy B. Świetnie wpływają na układ odpornościowy. Poprzez swój smak i aromat smakują niemal każdemu. Co więcej, wpływają na kondycję skóry oraz hamują działanie wolnych rodników, które odpowiadają za proces starzenia.
Dodatkowo świetnie sprawdzą się w kuchni. Można z nich zrobić ciasta mandarynkowe, liczne desery, a także dżem. Domowe przetwory z mandarynek cieszę się dużą popularnością i posiadają coraz więcej miłośników. Prosty w przygotowaniu dżem, wychodzi za każdym razem. Dodatkowo poprzez swój smak z pewnością posmakuje każdemu sam bądź jako dodatek.
Przeczytaj również: To ciasto zachwyca gości i wygląda, jak z najdroższej cukierni. Wykonanie wcale nie jest trudne
Najczęściej dżemy robi się z truskawek, moreli czy porzeczek. Nie jest więc oczywistym, że można go zrobić również z mandarynek. Przygotowanie nie jest trudne i zajmuje mało czasu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z robieniem przetworów.
Składniki potrzebne do wykonania dżemu z mandarynek:
- 500 g mandarynek
- 200 g cukru
- ½ cytryny
- Opcjonalnie dla smaku można dodać szczyptę cynamonu
Jak przygotować domowy dżem z mandarynek? Jest to jest niezwykle proste. W pierwszej kolejności obierz owoce ze skórki i jak najdokładniej z białych błonek. Podziel je na cząstki i wrzuć do garnka. Wsyp cukier i wymieszaj. Mieszaj w ten sposób, aby jednocześnie ubijać owoce, aż puszczą soki.
Następnie dodaj cytrynę i cynamon, jeśli chcesz. Całość gotuj 5 minut, co chwilę mieszając. Obgotowany dżem pozostaw do wystygnięcia, następnie ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 5 minut. Taki proces wykonaj łącznie trzy razy, po czym dżem jest gotowy. Kiedy wystygnie, przełóż go do słoików.
Jak się okazuje, mandarynki świetnie smakują nie tylko na surowo. Domowy dżem mandarynkowy świetnie nadaje się na śniadanie jako dodatek do tostów, jak i do wielu ciast oraz deserów. Jego miłośnicy chętnie wyjadają go prosto ze słoiczka. Raz zrobiony, regularnie będzie gościć w twojej kuchni.
Zobacz też:
Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, że poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć