To ciasto zachwyca gości i wygląda, jak z najdroższej cukierni. Wykonanie wcale nie jest trudne
Chcesz zaskoczyć gości deserem jak z najdroższej cukierni? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Jego głównym składnikiem są dowolne owoce. Zalewamy je masą mleczną oraz polewą czekoladową.
Owoce są głównym składnikiem wielu ciast. W tym zimowym czasie królują cytrusy tj. mandarynki, pomarańcze oraz kiwi. Bardzo często sięgamy również po banany.
Do przygotowania ciasta bez pieczenia używamy dowolnych owoców, mogą być również te sezonowe. W naszej propozycji występują natomiast banany, kiwi, pomarańcze, truskawki oraz borówki. Ten prosty deser można zatem przygotować o każdej porze roku.
Aby wykonać proste ciasto bez pieczenia z owocami, musimy przygotować masę mleczną oraz polewę czekoladową. Jakich składników użyć?
Masa mleczna:
- 0,5 l mleka;
- 2 łyżki cukru;
- 7 g agar-agar;
- owoce.
Polewa czekoladowa:
- 0,5 l mleka;
- 50 g cukru;
- 7 g agar-agar;
- 1 łyżka kakao;
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Do przygotowania ciasta bez pieczenia z owocami potrzebujemy dwóch, prostokątnych foremek typu keksówki, gdzie jedna z nich jest większa o ok. 2 cm w każdym wymiarze. W tej mniejszej zalewamy owoce masą mleczną, po uprzednim obraniu ze skórek.
W kolejnym kroku podgrzewamy i mieszamy mleko, cukier i agar-agar w rondelku do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie wylewamy ją do foremki i czekamy, aż zgęstnieje. Dopiero wtedy kładziemy pierwszą warstwę owoców.
Owoce zalewamy masą i znów czekamy na stężenie. Później powtarzamy ten proces do wyrównania masy z brzegiem foremki. Ciasto wstawiamy do lodówki na czas, aż całość zetnie się ze sobą.
Następnie przygotowujemy polewę czekoladową, podgrzewając i mieszając składniki. Po dodaniu tabliczki czekolady masa powinna być gęsta.
Masę wylewamy na dno większej foremki i czekamy, aż stężeje. Dopiero wtedy na jej wierzchu układamy zastygniętą masę mleczną z owocami.
Później polewamy całość polewą czekoladową, doprowadzając ją do temperatury pokojowej. Ciasto bez pieczenia z owocami wkładamy na godzinę do lodówki. Serwując je gościom, kroimy deser w "kromki".
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia