Reklama
Reklama

Mandarynkowe tiramisu zachwyci wszystkich gości. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia

Ciasta, które nie wymagają pieczenia, są jednymi z najchętniej przygotowywanych deserów. Do tego typu smakowitości zalicza się między innymi mandarynkowe tiramisu. Owocowy wariant włoskiego przysmaku z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi aromatycznych ciast. Jak przygotować mandarynkowe tiramisu? Sprawdź przepis!

Tiramisu z mandarynkami? Włoski klasyk uzupełniony o owoce

Tiramisu to włoski deser znany niemal na całym świecie. W klasycznej wersji jest to biszkopt nasączony espresso przełożony kremem na bazie mascarpone i posypany gorzką czekoladą. Dla wielu osób to idealny, słodki dodatek do popołudniowej kawy. 

Istnieje wiele rozmaitych wariantów tiramisu, jednak jeden z nich szczególnie zasługuje na uwagę. Mowa tu o mandarynkowym tiramisu. Uzupełnienie deseru o owoce całkowicie zmienia wrażenia smakowe i sprawia, że miłośnicy włoskiego klasyka mogą poznać go od zupełnie innej strony. Co więcej, owo ciasto to idealny sposób na wprawienie gości w zachwyt. 

Czytaj również: śnieżny puch to ulubione ciasto mojej rodziny. Robię je w pół godziny bez włączania piekarnika

Przepis na mandarynkowe tiramisu

Przygotowanie mandarynkowego tiramisu nie jest zbyt skomplikowane. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby niewprawione w tworzeniu deserów. Ogromnym plusem jest fakt, że to ciasto, którego nie trzeba piec. Co będzie potrzebne do zrobienia tego smakołyka? Poniżej lista składników: 

  • 6 mandarynek; 
  • 300 g biszkoptów do tiramisu; 
  • 500 g serka mascarpone; 
  • 250 g śmietanki 30%; 
  • 50 g białej czekolady; 
  • 30 g cukru pudru; 
  • 60 g zwykłego cukru; 
  • 50-60 g czekolady gorzkiej do starcia na wierzch. 

Sposób przygotowania: 

  • Do dużej miski wrzuć serek mascarpone. Rozpuść białą czekoladę i dodaj ją do serka. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę i ją również umieść w misce z mascarpone i czekoladą. Dorzuć cukier puder i całość dokładnie wymieszaj. 
  • Obierz 6 mandarynek, podziel je na części, a każdą z nich przetnij na pół (aby upewnić się, że nie ma pestek). Owoce umieść w blenderze, dokładnie zblenduj i powstałą masę wrzuć do garnka. Dodaj zwykły cukier, dokładnie wymieszaj i delikatnie podgrzewaj całość przez kilka minut. 
  • Ostudź mandarynkową masę i zacznij pojedynczo zamaczać w niej biszkopty. Muszą się całe pokryć masą. Ułóż je w formie do pieczenia, całość zalej masą z mascarpone, a następnie ponownie przełóż całość obtoczonymi w mandarynkowej mieszaninie biszkoptami. Ponownie użyj masy z mascarpone – rozprowadź ją na wierzchu. 
  • Formę z ciastem włóż do lodówki na około 3-4 godziny. Przd podaniem nie zapomnij o starciu czekolady na wierzch deseru. 

Tak przygotowane mandarynkowe tiramisu z pewnością zachwyci gości. Smacznego!

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia