Mandarynkowe tiramisu zachwyci wszystkich gości. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia
Ciasta, które nie wymagają pieczenia, są jednymi z najchętniej przygotowywanych deserów. Do tego typu smakowitości zalicza się między innymi mandarynkowe tiramisu. Owocowy wariant włoskiego przysmaku z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi aromatycznych ciast. Jak przygotować mandarynkowe tiramisu? Sprawdź przepis!
Tiramisu to włoski deser znany niemal na całym świecie. W klasycznej wersji jest to biszkopt nasączony espresso przełożony kremem na bazie mascarpone i posypany gorzką czekoladą. Dla wielu osób to idealny, słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Istnieje wiele rozmaitych wariantów tiramisu, jednak jeden z nich szczególnie zasługuje na uwagę. Mowa tu o mandarynkowym tiramisu. Uzupełnienie deseru o owoce całkowicie zmienia wrażenia smakowe i sprawia, że miłośnicy włoskiego klasyka mogą poznać go od zupełnie innej strony. Co więcej, owo ciasto to idealny sposób na wprawienie gości w zachwyt.
Czytaj również: śnieżny puch to ulubione ciasto mojej rodziny. Robię je w pół godziny bez włączania piekarnika
Przygotowanie mandarynkowego tiramisu nie jest zbyt skomplikowane. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby niewprawione w tworzeniu deserów. Ogromnym plusem jest fakt, że to ciasto, którego nie trzeba piec. Co będzie potrzebne do zrobienia tego smakołyka? Poniżej lista składników:
- 6 mandarynek;
- 300 g biszkoptów do tiramisu;
- 500 g serka mascarpone;
- 250 g śmietanki 30%;
- 50 g białej czekolady;
- 30 g cukru pudru;
- 60 g zwykłego cukru;
- 50-60 g czekolady gorzkiej do starcia na wierzch.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wrzuć serek mascarpone. Rozpuść białą czekoladę i dodaj ją do serka. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę i ją również umieść w misce z mascarpone i czekoladą. Dorzuć cukier puder i całość dokładnie wymieszaj.
- Obierz 6 mandarynek, podziel je na części, a każdą z nich przetnij na pół (aby upewnić się, że nie ma pestek). Owoce umieść w blenderze, dokładnie zblenduj i powstałą masę wrzuć do garnka. Dodaj zwykły cukier, dokładnie wymieszaj i delikatnie podgrzewaj całość przez kilka minut.
- Ostudź mandarynkową masę i zacznij pojedynczo zamaczać w niej biszkopty. Muszą się całe pokryć masą. Ułóż je w formie do pieczenia, całość zalej masą z mascarpone, a następnie ponownie przełóż całość obtoczonymi w mandarynkowej mieszaninie biszkoptami. Ponownie użyj masy z mascarpone – rozprowadź ją na wierzchu.
- Formę z ciastem włóż do lodówki na około 3-4 godziny. Przd podaniem nie zapomnij o starciu czekolady na wierzch deseru.
Tak przygotowane mandarynkowe tiramisu z pewnością zachwyci gości. Smacznego!
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki