Reklama
Reklama

Mandarynkowe tiramisu zachwyci wszystkich gości. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia

Ciasta, które nie wymagają pieczenia, są jednymi z najchętniej przygotowywanych deserów. Do tego typu smakowitości zalicza się między innymi mandarynkowe tiramisu. Owocowy wariant włoskiego przysmaku z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi aromatycznych ciast. Jak przygotować mandarynkowe tiramisu? Sprawdź przepis!

Tiramisu z mandarynkami? Włoski klasyk uzupełniony o owoce

Tiramisu to włoski deser znany niemal na całym świecie. W klasycznej wersji jest to biszkopt nasączony espresso przełożony kremem na bazie mascarpone i posypany gorzką czekoladą. Dla wielu osób to idealny, słodki dodatek do popołudniowej kawy. 

Istnieje wiele rozmaitych wariantów tiramisu, jednak jeden z nich szczególnie zasługuje na uwagę. Mowa tu o mandarynkowym tiramisu. Uzupełnienie deseru o owoce całkowicie zmienia wrażenia smakowe i sprawia, że miłośnicy włoskiego klasyka mogą poznać go od zupełnie innej strony. Co więcej, owo ciasto to idealny sposób na wprawienie gości w zachwyt. 

Czytaj również: śnieżny puch to ulubione ciasto mojej rodziny. Robię je w pół godziny bez włączania piekarnika

Przepis na mandarynkowe tiramisu

Przygotowanie mandarynkowego tiramisu nie jest zbyt skomplikowane. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby niewprawione w tworzeniu deserów. Ogromnym plusem jest fakt, że to ciasto, którego nie trzeba piec. Co będzie potrzebne do zrobienia tego smakołyka? Poniżej lista składników: 

  • 6 mandarynek; 
  • 300 g biszkoptów do tiramisu; 
  • 500 g serka mascarpone; 
  • 250 g śmietanki 30%; 
  • 50 g białej czekolady; 
  • 30 g cukru pudru; 
  • 60 g zwykłego cukru; 
  • 50-60 g czekolady gorzkiej do starcia na wierzch. 

Sposób przygotowania: 

  • Do dużej miski wrzuć serek mascarpone. Rozpuść białą czekoladę i dodaj ją do serka. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę i ją również umieść w misce z mascarpone i czekoladą. Dorzuć cukier puder i całość dokładnie wymieszaj. 
  • Obierz 6 mandarynek, podziel je na części, a każdą z nich przetnij na pół (aby upewnić się, że nie ma pestek). Owoce umieść w blenderze, dokładnie zblenduj i powstałą masę wrzuć do garnka. Dodaj zwykły cukier, dokładnie wymieszaj i delikatnie podgrzewaj całość przez kilka minut. 
  • Ostudź mandarynkową masę i zacznij pojedynczo zamaczać w niej biszkopty. Muszą się całe pokryć masą. Ułóż je w formie do pieczenia, całość zalej masą z mascarpone, a następnie ponownie przełóż całość obtoczonymi w mandarynkowej mieszaninie biszkoptami. Ponownie użyj masy z mascarpone – rozprowadź ją na wierzchu. 
  • Formę z ciastem włóż do lodówki na około 3-4 godziny. Przd podaniem nie zapomnij o starciu czekolady na wierzch deseru. 

Tak przygotowane mandarynkowe tiramisu z pewnością zachwyci gości. Smacznego!

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia