Ta przekąska w mig znika ze stołu. Znacznie lepsza niż chipsy i paluszki
Ta przekąska w mig znika ze stołu na rodzinnych imprezach. Jest o wiele lepsza niż chipsy i paluszki, a jednocześnie nie wymaga długiego przygotowania, bo robię ją w pół godziny. Odkąd zaczęłam podawać ją swoim gościom, ci nieustannie proszą mnie o dokładkę. To zabawne, bo przepis na nią jest banalnie prosty.
Organizujesz imprezę, ale nie masz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę, która zastąpiłaby na stole oklepane już nieco chipsy i paluszki? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zapiekaną cukinię, który od niedawna czasu krąży po internecie i jest prawdziwym kulinarnym hitem.
Jest przepyszna, a jednocześnie banalna w przygotowaniu. Ten przysmak zrobisz ekspresowo w niecałe pół godziny z kilku popularnych składników. Twoi goście na pewno docenią jego smak i ucieszą się, że przygotowałaś go samodzielnie z myślą o nich.
Może cię zainteresować: Zamiast wyrzucać do kosza, dodaj do drożdżówek. Smaczniejszych nie jadłeś
Zapiekana cukinia to przekąska, która w mig zniknie ze stołu podczas imprezy. Tego popularnego warzywa w takiej wersji na pewno jeszcze nie jadłeś. Zawiera pyszny farsz, który dosłownie rozpływa się w ustach, więc powinna posmakować nawet najbardziej wybrednym gościom.
Składniki na zapiekaną cukinię:
- cukinia - 1 sztuka
- żółty ser w kostce - 100 g
- majonez - 30 g
- koper
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka
- oliwa
- sól
Przygotowanie szybkiej przekąski w postaci zapiekanej cukinii jest banalnie proste. Gdy zgromadzisz wszystkie, wyżej wymienione składniki, całość nie powinna zająć ci więcej niż 30 minut.
Cukinię musisz obrać i pokroić w cienkie plastry o grubości 1 centymetra. Następnie przełóż je do średniej wielkości miski i zasyp przyprawami: solą, mieloną słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Zalej wszystko oliwą i wymieszaj.
Czytaj również: Bosko smakuje i gasi pragnienie lepiej niż lemoniada. Tylko 4 składniki
Później przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. W środku ułóż krążki cebuli, włóż na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do na temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy krążki cukinii będą się piekły, przygotuj farsz do ich wypełnienia. W tym celu na tarce o małych oczkach zetrzyj ser, a później przełóż go do miski.
Koperek umyj i posiekaj drobno, a później dołóż go do sera. Dodaj majonez i wymieszaj wszystkie składniki tak, by powstało jednolite nadzienie. Ułóż farsz na plasterkach cukinii i włóż je na blaszce do piekarnika jeszcze na 10 minut. Po tym czasie zapiekana cukinia będzie gotowa do podania na stół. Smacznego!
Zobacz też:
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce
Tego nie jedź na pusty żołądek. Będziesz się źle czuć przez cały dzień
Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka