Reklama
Reklama

Ta przekąska w mig znika ze stołu. Znacznie lepsza niż chipsy i paluszki

Ta przekąska w mig znika ze stołu na rodzinnych imprezach. Jest o wiele lepsza niż chipsy i paluszki, a jednocześnie nie wymaga długiego przygotowania, bo robię ją w pół godziny. Odkąd zaczęłam podawać ją swoim gościom, ci nieustannie proszą mnie o dokładkę. To zabawne, bo przepis na nią jest banalnie prosty.

Organizujesz imprezę, ale nie masz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę, która zastąpiłaby na stole oklepane już nieco chipsy i paluszki? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zapiekaną cukinię, który od niedawna czasu krąży po internecie i jest prawdziwym kulinarnym hitem. 

Jest przepyszna, a jednocześnie banalna w przygotowaniu. Ten przysmak zrobisz ekspresowo w niecałe pół godziny z kilku popularnych składników. Twoi goście na pewno docenią jego smak i ucieszą się, że przygotowałaś go samodzielnie z myślą o nich.

Może cię zainteresować: Zamiast wyrzucać do kosza, dodaj do drożdżówek. Smaczniejszych nie jadłeś

Ta przekąska w mig zniknie ze stołu. Zrobisz ją z cukinii i kilku innych składników

Zapiekana cukinia to przekąska, która w mig zniknie ze stołu podczas imprezy. Tego popularnego warzywa w takiej wersji na pewno jeszcze nie jadłeś. Zawiera pyszny farsz, który dosłownie rozpływa się w ustach, więc powinna posmakować nawet najbardziej wybrednym gościom. 

Składniki na zapiekaną cukinię:

  • cukinia - 1 sztuka
  • żółty ser w kostce - 100 g
  • majonez - 30 g
  • koper
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka
  • oliwa
  • sól

Jak przygotować zapiekaną cukinię? Prosty przepis

Przygotowanie szybkiej przekąski w postaci zapiekanej cukinii jest banalnie proste. Gdy zgromadzisz wszystkie, wyżej wymienione składniki, całość nie powinna zająć ci więcej niż 30 minut. 

Cukinię musisz obrać i pokroić w cienkie plastry o grubości 1 centymetra. Następnie przełóż je do średniej wielkości miski i zasyp przyprawami: solą, mieloną słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Zalej wszystko oliwą i wymieszaj. 

Czytaj również: Bosko smakuje i gasi pragnienie lepiej niż lemoniada. Tylko 4 składniki

Później przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. W środku ułóż krążki cebuli, włóż na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do na temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy krążki cukinii będą się piekły, przygotuj farsz do ich wypełnienia. W tym celu na tarce o małych oczkach zetrzyj ser, a później przełóż go do miski. 

Koperek umyj i posiekaj drobno, a później dołóż go do sera. Dodaj majonez i wymieszaj wszystkie składniki tak, by powstało jednolite nadzienie. Ułóż farsz na plasterkach cukinii i włóż je na blaszce do piekarnika jeszcze na 10 minut. Po tym czasie zapiekana cukinia będzie gotowa do podania na stół. Smacznego!

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi obłędna. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski