Reklama
Reklama

Bosko smakuje i gasi pragnienie lepiej niż lemoniada. Tylko 4 składniki

Weekend majowy otworzył sezon na grillowanie. Przy okazji kolejnego grilla warto przygotować nie tylko mięso i sałatki, ale też orzeźwiający napój, który zachwyci smakiem i ugasi pragnienie. Możemy wykorzystać sezonowy owoc z ogródka. Sprawdź przepis na pyszny kompot.

Lato zbliża się wielkimi krokami. Jego powiew mogliśmy poczuć już w weekend majowy. Na upalne dni warto przygotować napój, który ugasi pragnienie lepiej niż lemoniada. Samodzielnie przygotowany kompot rabarbarowy przypomni swoim smakiem beztroskie lata dzieciństwa. Babcie robiły go w każde wakacje. 

Składniki na kompot rabarbarowy

Warto przygotować kompot z rabarbaru, ponieważ stanowi źródło witamin A, C oraz E. Ponadto zawiera minerały tj. fosfor czy potas. Działa przeciwzapalnie i przeczyszczająco, a przede wszystkim skutecznie gasi pragnienie. Ten łatwo przyswajalny napój nawadnia organizm. 

Kompot rabarbarowy zrobimy z 4 składników. Żeby nadać mu słodkiego smaku, musimy dosłodzić go miodem lub syropem klonowym. Jeśli jednak nie lubimy ich smaku, to dobrze sprawdzi się także cukier. 

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania kompotu rabarbarowego? Oto krótka lista:

  • 10 łodyg rabarbaru;
  • 3 dojrzałe pomarańcze lub cytryny;
  • 1 l wody;
  • 6 łyżek ulubionego słodzidła. 

Przepis na kompot rabarbarowy, idealny na grilla

Kompot rabarbarowy idealnie komponuje się z grillowanymi kiełbaskami i karczkiem. Sprawdzi się także podczas upalnych, letnich dni. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Jak zatem zrobić ten orzeźwiający napój?

Na początek należy obrać cytrusy ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałki. To samo robimy z rabarbarem, krojąc go na małe kwadraty. 

W kolejnym kroku wlewamy wodę do garnka i zagotowujemy ją na średnim ogniu. Potem wrzucamy rabarbar i gotujemy go przez 10 minut

Po tym czasie dorzucamy kawałki pomarańczy i słodzimy kompot rabarbarowy ulubionym słodzidłem. Napój gotujemy przez kolejne 5 minut

Na koniec odstawiamy kompot do ostygnięcia. Warto podawać go w schłodzonej wersji z kostkami lodu.

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy