Ta część ryby jest żelazkiem na zmarszczki. Nie wyrzucaj, tylko zrób przekąskę
Skóra ryby to niedoceniany skarb, który zbyt często koszu na śmieci. Zazwyczaj jest traktowana jako odpad, jednak zamiast wyrzucać, spróbuj dać jej drugie życie, przygotowując pyszne i zdrowe chipsy. W ten sposób otrzymasz zdrową i pożywną przekąskę, która pomoże ci na dłużej zachować młodość. To żelazko na zmarszczki.
Skóra tołpygi uznawana jest przez większość Polaków za zwyczajny odpad. To błąd, ponieważ można ją jeszcze wykorzystać w kuchni. Zrobisz z niej przekąskę, która jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza, niż może ci się wydawać.
Skóra tej ryby idealnie nadaje się na domową alternatywę dla sklepowych chipsów. Zawiera bowiem mnóstwo witamin, kwasów tłuszczowych i kolagenu, dzięki czemu pozwala zachować młodość. Niektórzy żartują nawet, że jest jak żelazko na zmarszczki.
Może cię zainteresować: Masz "kosę z teściową"? Daj jej te ciastka do kawy, a będzie łagodna jak baranek
Skóra tołpygi nie wygląda może zbyt apetycznie, jednak nie powinieneś wyrzucać jej do kosza. Niepozorny odpad przyda ci się do przygotowania zdrowej przekąski - domowych rybnych chipsów, które są smaczne i zdrowe. W skórze tołpygi znajdziesz witaminy: E i A, magnez, fosfor oraz wapń wzmacniający kości.
Jest tam także kolagen, pozytywnie wpływający na stawy i kondycję skóry. To nie wszystko, ponieważ ta część ryby zawiera jeszcze kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Działają one przeciwzapalnie, wspomagają pracę serca i pomagają utrzymać elastyczność skóry, dzięki czemu zmarszczki wolniej się pojawiają.
Zastanawiasz się, jakie korzyści z jedzenia skóry tołpygi możesz zaobserwować na dłuższą metę? Dzięki niej wyraźnie poprawisz kondycję swojej skóry. Nawilżysz ją, wzmocnisz i poprawisz jej elastyczność. Możesz także zauważyć, że twoje włosy staną się mocniejsze. Poza tym oczywiście będziesz miał lepszą odporność.
Czytaj również: Tak w parę sekund nadziejesz pączki. Banalnie prosty sposób mojej babci
Jak wykorzystać skórę tołpygi w kuchni? Pokrój ją w cieniutkie paseczki, obficie przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a później upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach rybne chipsy będą gotowe. Poza tym ze skóry tołpygi możesz także zrobić bulion kolagenowy.
Zobacz też:
Naleśniki przywierają do patelni? Najprawdopodobniej popełniasz ten błąd
Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Takiego rosołu jeszcze nie jadłeś. Wystarczy odrobina, by zyskał niezwykły aromat