Szybka i prosta przekąska z cukinii. Zrób od razu z podwójnej porcji
Chcesz przyrządzić szybką i prostą przekąskę? Jeśli jesteś w trakcie poszukiwania przepisu, to koniecznie wypróbuj ten na pieczoną cukinię w aromatycznym sosie. To warzywo jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze. Twoja rodzina będzie zajadać się tym daniem, z pewnością poproszą o dokładkę.
Z cukinii możemy przyrządzić wiele dań i przekąsek. Do najpopularniejszych z nich należą placki, natomiast samo warzywo jest często dodawane do surówek i kotletów mielonych.
Tym razem przedstawiamy przepis na nietypową przekąskę, czyli smażoną cukinię, która jest przyjemnie chrupka. Dodatkowo dajemy do niej aromatyczny sos czosnkowo-koperkowy, idealnie pasujący do tego dania. Tak przygotowane warzywo możemy jeść samodzielnie lub razem z obiadem zamiast tradycyjnej surówki.
Cukinię warto spożywać, ponieważ jest źródłem witaminy B6 oraz kwasu foliowego. Ponadto w swoim składzie zawiera minerały tj. potas czy mangan. Można ją jeść, będąc na diecie, ponieważ ma jedynie 17 kcal w 100 g.
Do przyrządzenia smażonej cukinii z sosem czosnkowo-koperkowym potrzebujemy pięciu produktów i kilku przypraw. Zazwyczaj każdy z nas ma je w swojej kuchni.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pieczonej cukinii? Oto lista:
- 2 cukinie;
- 4 ząbki czosnku;
- natka pietruszki;
- pęczek koperku;
- oliwa z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.
Przygotowanie przekąski zaczynamy od umycia cukinii. Następnie kroimy ją w grube plastry, które solimy i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Na początek siekamy czosnek, koperek i natkę pietruszki. Potem wrzucamy te trzy składniki do miski i doprawiamy je solą oraz pieprzem, całość dokładnie mieszając.
W kolejnym kroku odciskamy cukinię z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Potem posypujemy ją słodką papryką i smażymy na oliwie z oliwek.
Na koniec wykładamy na patelnię składniki z miski i podsmażamy je kilka minut, co chwilę mieszając. W ten sposób powstanie czosnkowo-koperkowy sos, którym smarujemy podsmażone warzywo.
Polecamy podawać tę przekąskę zarówno do dań mięsnych i rybnych. Można też jeść ją ze świeżym pieczywem.
Zobacz też:
Tak zrobisz najlepszy sos tzatziki do grilla. Jeden składnik może zaskoczyć
Tyle minut należy grillować kiełbasę. Większość osób robi to źle
Zerwij w parku lub na łące i zrób marmoladę. Tania, smaczna i bardzo zdrowa