Są jeszcze zdrowsze niż kiszone ogórki i doskonale wpływają na cerę
Sezon na warzywa i owoce trwa w najlepsze, a lato jest idealnym czasem na uzupełnienie spiżarni. W piwnicach królują ogórki kiszone, jednak może warto zakisić inne dobroci z ogrodu? Mowa o marchewce, która wspaniale smakuje i ma zbawienny wpływ na cerę. Sprawdź przepis na kiszonki z marchwi.
Nasze babcie i mamy z zapałem kisiły warzywa zebrane z przydomowego ogródka. Ta tradycja jest kultywowana do dziś - wiele osób nadal robi kiszonki, aby zimą zajadać się pysznymi ogórkami czy kapustą. Wzbogać swoją spiżarnię o słoiki z marchewkami.
Same kiszonki są bardzo zdrowe, ponieważ w trakcie fermentacji zaczynają rozwijać się bakterie probiotyczne. Mają one pozytywny wpływ na pracę jelit - poprawiają trawienie, a także wzmacniają układ odpornościowy. Warto zatem regularnie jeść te przetwory, aby uniknąć przeziębienia.
Marchewka stanowi źródło witaminy A. Zawiera też inne witaminy: C, B1, B2, B3, B6, K oraz minerały tj. potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez. Duże znaczenie ma także wysoka zawartość błonnika. Dzięki niemu czujemy się syci przez długi czas.
Regularne spożywanie kiszonek z tego warzywa wpływa korzystnie na wzrok i wygląd skóry. Oprócz tego zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i choroby Alzheimera.
Składniki na kiszoną marchewkę:
- 1 kg marchwi;
- 1 l wody;
- 1 łyżka soli kamiennej;
- 5 ząbków czosnku;
- 1 cebula szalotka;
- 4 cm imbiru;
- 4 cm korzenia chrzanu;
- 1 baldach kopru;
- 3 liście laurowe.
Na początek obierz czosnek i marchewkę. Główne warzywo pokrój w plastry, a cebulę w ćwiartki. Z kolei imbir i korzeń chrzanu zetrzyj na tarce, a następnie posiekaj.
W kolejnym kroku przygotuj solankę: w garnku gotuj wodę z solą, do momentu jej rozpuszczenia. Potem odstaw ją, aby ostygła.
Na dnie wcześniej wyparzonych słoików umieść imbir, chrzan, koper i liście laurowe. Potem układaj warstwami marchewkę, czosnek i cebulę do momentu, aż naczynie wypełni się warzywami.
Na koniec zalewaj warzywa solanką - muszą być całkowicie w niej zanurzone. Słoiki przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 dni. Po tym czasie możesz przenieść je do spiżarni.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki