Reklama
Reklama

​Robisz gołąbki? Koniecznie dodaj to do ryżu, a smak wszystkich zachwyci

Według wielu osób różnica między bardzo dobrym a znakomitym daniem tkwi w szczegółach. I tak może być także w tym przypadku. Dla wielu osób gołąbki to wręcz potrawa rodowa, które przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Jednak czasem warto spróbować zmian. Sprawdź, co dodać do ryżu do gołąbków, by smak zachwycił wszystkich.

Dodaj to do ryżu do gołąbków. Smak zachwyci wszystkich

Tajemnicze składniki w tym przepisie są tak naprawdę dwa. To ziele angielskie oraz liść laurowy. Należy je dodać do gotowania ryżu oraz parzenia kapusty, by uzyskać jeszcze lepszy smak. Do przygotowania gołąbków, których smak zachwyci wszystkich, będziesz potrzebować:

  • ½ pęczka koperku,
  • 1 cebula,
  • 1 kg mielonego mięsa,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 główki kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 200 g ryżu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie dwie łyżki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.

Do gołąbków najlepiej sprawdzi się wieprzowina. Postaw na mięso z łopatki lub karkówki. Jeśli chodzi o ryż — wybierz typ parboiled.

Sprawdź również: Zrób na obiad fioletową zupę. Zadowolone będą nie tylko dzieci

Jak przygotować idealne gołąbki?

Do garnka wlej dwa razy więcej wody niż ryżu. Dodaj sól oraz ziele angielskie i zagotuj. Do gotującej się wody dodaj ryż, gotuj na sypko przez czas podany na opakowaniu. Możesz skrócić go o 2-3 minuty. Odcedź ryż i przełóż do większej miski. Liście kapusty sparz w osolonej wodzie z trzema listkami laurowymi. Odstaw je do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie na spokojnie możesz przygotować resztę farszu.

Sprawdź również: Jabłecznik bez pieczenia? To ciasto zrobisz w kwadrans i zaskoczysz gości

Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę i dodaj marchew. Całość smaż przez chwilę na średnim ogniu. Do miski z ryżem dodaj przesmażone warzywa, mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dopraw solą oraz pieprzem, a na koniec dodaj passatę pomidorową. Farsz dokładnie wymieszaj. Na każdy liść kapusty wyłóż porcję farszu i zwijaj tak, jak krokiety. Dno brytfanny możesz wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty lub skrawkami słoniny czy boczku, co także dobrze chroni gołąbki przed przypaleniem.

Ułożone w brytfannie gołąbki dopraw ponownie solą i pieprzem. Zakryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wodą (możesz też użyć bulionu warzywnego) i dodaj 2 listki laurowe oraz 3 ziela angielskie. Przykryj brytfannę i gotuj gołąbki przez godzinę. Gołąbki najlepiej podawać z ziemniakami oraz mizerią. Świetnie pasuje do nich także sos koperkowy.

Zobacz też:

Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet ruskie. A sezon na nie trwa cały rok

Pieczarki robią się wodniste podczas smażenia? Popełniasz popularny błąd

​Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy