Jabłecznik bez pieczenia? To ciasto zrobisz w kwadrans i zaskoczysz gości
Chyba każdy z nas miał sytuację, gdy niespodziewani goście pukają do drzwi. Wtedy warto przygotować "coś na szybko". Dosłownie w kwadrans zrobisz obłędny jabłecznik bez pieczenia. Nie dość, że się nie napracujesz przy nim, to jeszcze znajomi będą pozytywnie zaskoczeni jego smakiem, ale też wyglądem.
Jabłecznik bez pieczenia, który przygotujesz w 15 minut, wychodzi lekki i puszysty jak chmurka. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi albo z bitą śmietaną. Na talerzu prezentuje się jak deser z najlepszej cukierni, a swoim smakiem przebija niejedno wymyślne ciasto. Sprawdź prosty przepis.
Jabłecznik bez pieczenia składa się z trzech warstw. Pierwsza z nich to biszkopty, drugą stanowią prażone jabłka z galaretką, a trzecią bita śmietana z mascarpone. Dzięki temu otrzymujemy owocowo-kremowe ciasto.
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania jabłecznika bez pieczenia? Oto lista:
- 120 g podłużnych biszkoptów;
- 500 ml wrzącej wody;
- 2 galaretki cytrynowe;
- 1 kg prażonych jabłek;
- 500 ml śmietany 36 proc.;
- 300 g mascarpone;
- 3 łyżki cukru pudru.
Możemy też samodzielnie uprażyć surowe jabłka. Wystarczy pokroić je w kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować do momentu, aż będą miękkie i woda z nich odparuje. Polecamy też dodać do owoców sok z cytryny. Konieczne jest ich ostudzenie.
Żeby zrobić jabłecznik bez pieczenia, najpierw układamy biszkopty na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie galaretki wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i całość mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Gdy galaretki ostygną, to mieszamy je z uprażonymi jabłkami i odstawiamy do stężenia. Musimy upewnić się, czy galaretka na pewno zastygła - w przeciwnym wypadku wsiąknie w spód ciasta. Stężałą masę wylewamy na biszkopty i formę wstawiamy do lodówki.
W kolejnym kroku w misce ubijamy na niskich obrotach schłodzoną śmietanę, mascarpone oraz cukier puder, stopniowo zwiększając moc miksera. Musi powstać gęsta i puszysta masa. Dopiero w takiej postaci wylewamy ją na jabłka z galaretką.
Przed podaniem można dodatkowo udekorować ciasto kawałkami jabłek, dzięki czemu będzie prezentować się jeszcze efektowniej. Polecamy też oprószyć je cynamonem.
Zobacz też:
Szybka babka na weekend. Z tego przepisu zawsze się udaje
Zrobisz w kilkanaście minut i nasycisz całą rodzinę. Sprawdzi się na obiad lub kolację
Lubisz owsiankę? Dodaj ten składnik, a szybciej schudniesz!