Robert Makłowicz dodaje ten składnik do wigilijnej kutii. Wychodzi mu najlepsza na świecie
Poza karpiem, śledziem czy barszczem na polskich stołach w wigilię często pojawia się również kutia. To tradycyjne, słodkie świąteczne danie każdy ma prawo przygotowywać według własnego uznania. W tym roku warto jednak zainspirować się przepisem na kutię Roberta Makłowicza. Składniki na pewno będą idealnie zbalansowane, a smak po prostu obłędny.
Kutia to tradycyjna potrawa przepełniona historią i niepowtarzalnym smakiem, bez którego wielu z nas nie jest w stanie sobie wieczerzy wigilijnej. W roku zagości również na twoim stole?
Jeśli tak, to przygotuj ją według sprawdzonego przepisu Roberta Makłowicza, a na pewno będzie miała niezapomniany smak. W tej wersji cała rodzina od razu pokocha tę staropolską kresową potrawę!
Aby zrobić wigilijną kutię według przepisu Roberta Makłowicza, najpierw wybierz się na zakupy po wszystkie potrzebne składniki. Do koszyka w sklepie spożywczym włóż takie produkty jak:
- mak (400 g)
- mleko (100 ml)
- wanilia (1 laska)
- łuskana pszenica (200 g)
- orzechy włoskie (1 garść)
- miód gryczany (4-5 łyżek)
- rodzynki (1 garść)
- sól (szczypta)
Przygotowanie kutii zacznij od ugotowania pszenicy w lekko osolonej wodzie. Gdy zrobi się miękka, odcedź ją i lekko spłucz wodą. Mak zalej wrzątkiem i mlekiem w równych proporcjach 1:1 i gotuj go na małym ogniu do momentu, w którym ziarna będą już rozcierać się w palcach. Kiedy tak się stanie, mak również odcedź.
Kolejnym krokiem jest połączenie obu składników - utartego maku wraz z pszenicą w misce. Dodaj do nich również rozpuszczony w połowie szklanki wody gryczany miód, laskę wanilii, szczyptę soli i bakalie.
Może cię zainteresować: Anna Starmach już teraz robi zakwas na barszcz wigilijny. Stawia na nietypowy dodatek
Robert Makłowicz, co jakiś czas lekko modyfikuje swoje przepisy. Znany kucharz dobrze wie, że eksperymenty kulinarne mogą nadać tradycyjnym potrawom zupełnie nowego oblicza. Poleca więc bawić się składnikami również w przypadku kutii, do której warto również dodać odrobinę słodkiej śmietanki (nie więcej niż 100 ml). Pamiętaj jednak, by nie powinieneś przechowywać jej w lodówce zbyt długo, bo wtedy śmietanka może skisnąć.
Czytaj również: Nie mocz śledzi w wodzie. Ten sposób sprawi, że będą miękkie i chrupiące
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia