Przepis zielarki na sekretny napar. Dodaje energii lepiej niż kawa
Zielarstwo jest stosowane od tysięcy lat. Opiera się na stosowaniu naturalnych suplementów, herbat, nalewek, kremów czy właśnie naparów. Odpowiednio skomponowane mieszanki ziół mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Ten wspiera pracę mózgu i pobudza nawet lepiej niż kawa. Sprawdź, jak go przygotować.
Kubek z parującą kawą jest dla wielu osób nieodłącznym elementem poranka. Pierwszy łyk jest bodźcem dla organizmu, sygnalizującym mu rozpoczęcie kolejnego dnia i wprawiającym go w stan pełnej gotowości do działania. Jednak kawa nie jest jedynym sposobem na pobudzenie.
Żeby dodać sobie energii rankiem, czy o każdej innej porze dnia, można też zdecydować się na napar. Co ciekawe wcale nie będzie konieczne wyszukiwanie niezwykle unikalnych składników. Pobudzający napój można przygotować ze znanych nam ziół.
Naturalne rozwiązania mogą dostarczyć do organizmu sporo energii. Takim ziołem, stosowanym powszechnie w kuchniach również jako przyprawa, jest rozmaryn. Przygotowanie z niego naparu jest niebywale łatwe.
Potrzebne będą dwie świeże gałązki rozmarynu i kubek wrzącej wody. Gałązki rozmarynu trzeba po prostu umieścić w naczyniu, a następnie pozostawić w nim na 5 minut. Dla zredukowania intensywności smaku zioła można uzupełnić napar o kilka kropel wyciśniętej cytryny oraz łyżkę miodu.
Właściwości rozmarynu są źródłem wielu korzyści dla organizmu. Zioło poprawia samopoczucie, obniża poziom cukru we krwi. Wspiera również procesy metaboliczne oraz pobudza do działania.
Za wyjątkowe działanie rozmarynu odpowiadają konkretne substancje. Do tej grupy zaliczają się elementy takie jak: borneol, cyneol, limonen, pinen, a także kamfora. To właśnie dzięki tym składnikom rozmaryn może sprawdzić się jako zamiennik kawy.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia