Reklama
Reklama

Proste ciasto biszkoptowe z 3 składników. Wychodzi puszyste jak obłoczek

Chcesz zaskoczyć gości nietypowym wypiekiem w ten weekend? W takim razie zaserwuj im kasuterę, czyli japoński biszkopt miodowy. Oniemieją z zachwytu, ponieważ to ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Wcale nie musisz kupować wymyślnych składników, żeby stworzyć pyszne ciasto. Już z 3 produktów przyrządzisz puszystą jak obłoczek kasuterę o miodowym posmaku. Kremy czy polewy będą zbędne w przypadku tego wypieku. Sprawdź prosty przepis. 

Kasutera jako tradycyjny biszkopt japoński z zaskakująco prostym składem

Chociaż kasutera jest znana jako japoński biszkopt, jej korzenie sięgają Portugalii. Przepis na to ciasto pojawił się w Japonii w XVI wieku, kiedy to misjonarze i kupcy zabierali je ze sobą w podróże, ponieważ długo zachowywało świeżość.

Ten wypiek zawdzięcza swój wyjątkowy aromat miodowi, który nie tylko nadaje smak, ale także pełni rolę naturalnego konserwantu. Do kasutery nie używamy proszku do pieczenia i innych spulchniaczy. Za puszystość odpowiada ubita piana z białek, którą należy stopniowo łączyć z pozostałymi składnikami. 

Widzimy więc, że robimy ją podobnie do tradycyjnych biszkoptów - stopniowo dodajemy poszczególne produkty i całość ostrożnie łączymy z mąką, w tym przypadku pszenną chlebową, zawierającą więcej witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. 

Przepis na japoński biszkopt miodowy

Składniki:

  • 5 jajek;
  • 125 g mąki pszennej chlebowej typu 750;
  • 2/3 szklanki płynnego miodu.

Przygotowanie:

Żeby zrobić japoński biszkopt miodowy, na początek oddzielamy białka od żółtek i przesiewamy mąkę chlebową do miski.

Następnie w szklanej lub metalowej misce ubijamy białka na gęstą pianę. Stopniowo dodajemy miód, miksując po każdej łyżce, aż powstanie gęsta masa.

W kolejnym kroku dodajemy do niej żółtka, jedno po drugim i miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem wsypujemy mąkę chlebową - musimy wmieszać ją silikonową szpatułką. 

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto i wyrównujemy jego wierzch łyżką. Kasuterę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do suchego patyczka

Polecamy zostawienie wypieku w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut, żeby nie opadł. Po ostudzeniu przykrywamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy je do lodówki na 3 godziny. 

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy