Połącz kurczaka z serem i ziołami. Cała rodzina będzie zajadać się tym obiadem
Kurczak i żółty ser to dwa składniki, które prawie każdy uwielbia. Wydaje się więc, że ich połączenie to strzał w dziesiątkę. Dodając do tych dwóch składników jeszcze aromatyczne zioła, mamy danie, które wydaje się idealne. Poznaj przepis na kotlety szarpane z serem, którymi będzie się zajadać cała rodzina.
To danie, mimo stosunkowo sporej listy składników, jest proste i nie przerośnie nawet kucharza amatora. Do przygotowania kotletów szarpanych z serem będziesz potrzebować:
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki mąki,
- 700 g fileta z kurczaka,
- 80 g sera żółtego,
- olej,
- sól, pieprz.
Możesz także zastąpić filet z kurczaka indykiem oraz dodać swoje ulubione przyprawy, takie jak oregano. Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj je dokładnie i osusz, a następnie pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Koperek, natkę pietruszki oraz cebulę dymkę ze szczypiorkiem drobno posiekaj. Dodaj do miski z mięsem razem z majonezem, jajkami, przeciśnięty przez praskę czosnkiem oraz mąką. Na koniec wsyp starty na tarce z małymi oczkami żółty ser. Dopraw do smaku słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki łyżką. Masa na kotlety szarpane z serem powinna być zwarta. W razie czego możesz dodać jeszcze jedno jajko lub więcej mąki.
Sprawdź również: W kuchni śródziemnomorskiej są znane od zawsze. Zjedz trzy sztuki dziennie a obniżysz poziom cukru
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wykładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło. Kotlety szarpane z serem pasują do naprawdę wielu dodatków. Może je podawać jednakowo z ziemniakami (w całości czy purée), jak i makaronem, ryżem czy kaszą. Pasują do nich także smażone buraczki, różnego rodzaju surówki, a także wszelkie świeże warzywa i sałaty.
Zobacz też:
Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie