Połącz kurczaka z serem i ziołami. Cała rodzina będzie zajadać się tym obiadem
Kurczak i żółty ser to dwa składniki, które prawie każdy uwielbia. Wydaje się więc, że ich połączenie to strzał w dziesiątkę. Dodając do tych dwóch składników jeszcze aromatyczne zioła, mamy danie, które wydaje się idealne. Poznaj przepis na kotlety szarpane z serem, którymi będzie się zajadać cała rodzina.
To danie, mimo stosunkowo sporej listy składników, jest proste i nie przerośnie nawet kucharza amatora. Do przygotowania kotletów szarpanych z serem będziesz potrzebować:
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki mąki,
- 700 g fileta z kurczaka,
- 80 g sera żółtego,
- olej,
- sól, pieprz.
Możesz także zastąpić filet z kurczaka indykiem oraz dodać swoje ulubione przyprawy, takie jak oregano. Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj je dokładnie i osusz, a następnie pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Koperek, natkę pietruszki oraz cebulę dymkę ze szczypiorkiem drobno posiekaj. Dodaj do miski z mięsem razem z majonezem, jajkami, przeciśnięty przez praskę czosnkiem oraz mąką. Na koniec wsyp starty na tarce z małymi oczkami żółty ser. Dopraw do smaku słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki łyżką. Masa na kotlety szarpane z serem powinna być zwarta. W razie czego możesz dodać jeszcze jedno jajko lub więcej mąki.
Sprawdź również: W kuchni śródziemnomorskiej są znane od zawsze. Zjedz trzy sztuki dziennie a obniżysz poziom cukru
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wykładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło. Kotlety szarpane z serem pasują do naprawdę wielu dodatków. Może je podawać jednakowo z ziemniakami (w całości czy purée), jak i makaronem, ryżem czy kaszą. Pasują do nich także smażone buraczki, różnego rodzaju surówki, a także wszelkie świeże warzywa i sałaty.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia