Reklama
Reklama

Pokrój i włóż do słoika. Lepszej sałatki na lato nie znajdziesz

Lato to czas, kiedy możemy poszaleć z sałatkami. Mamy wtedy dostęp do tylu świeżych warzyw i owoców, że stworzenie pysznych i zdrowych kompozycji nie stanowi najmniejszego problemu. Jeśli skończyły ci się pomysły, podsuwamy przepis na pyszną i zdrową sałatkę na lato. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci domowników i gości.

Sałatka na lato pełna cennych składników 

Przygotowując sałatkę na lato, możemy pełnymi garściami korzystać z dobrodziejstw oferowanych przez tę porę roku. Mnogość warzyw sprawia, że możemy sporządzić zdrowe danie z wielu składników, które będzie jednocześnie smaczne i wyjątkowo zdrowe. Tajemnicą naszej sałatki są świeże warzywa i wyjątkowa zalewa, która wydobędzie z nich to, co najlepsze. Warzywne składniki na zdrowy dodatek do obiadu czy grilla to:  

  • pół główki młodej kapusty; 
  • papryka; 
  • świeży ogórek
  • marchewka; 
  • cebula; 
  • pęczek rzodkiewek; 
  • pęczek szczypiorku.  

Składniki na zalewę:  

  • 200 ml wody; 
  • 75 ml octu jabłkowego; 
  • 2 łyżki miodu; 
  • Sól, pieprz, papryka.  

Zanim zabierzesz się do sporządzenia letniej sałatki, przygotuj wszystkie składniki.  

Czytaj też: Zblenduj i włóż do zamrażarki. Obiady będą smaczne i zdrowe

Sałatka na lato: przepis 

Proces przygotowania sałatki rozpocznij od wymieszania ze sobą wszystkich składników zalewy. Wlej do słoika wodę i ocet, dodaj dwie łyżki miodu i przyprawy. Zamknij słoik i wymieszaj wszystko, mocno nim wstrząsając. Odstaw zalewę, aby jej składniki dokładnie się przegryzły i zajmij się warzywami. Najpierw dokładnie je umyj i osusz, cebulę obierz. Ogórka możesz obrać lub nie, wedle upodobań. Poszatkuj kapustę, posiekaj szczypiorek. Ogórka, paprykę pokrój w paski, poszatkuj cebulę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj ze sobą warzywa w dużej misce, dodaj zalewę i jeszcze raz wymieszaj. Całą surówkę na lato odstaw do schłodzenia do lodówki.  

Jak podawać sałatkę na lato?

Tak przygotowaną sałatkę na lato możesz podać do obiadu. Sprawdzi się do dań mięsnych i rybnych, do kopytek z sosem grzybowym czy do pyz. Możesz też zaserwować ją jako dodatek do weekendowego grilla, gdzie spełni funkcję zdrowego i kolorowego letniego motywu. Sałatka ma to do siebie, że przełożona do słoika będzie łatwa do przewiezienia, spokojne więc możesz przynieść ją ze sobą na składkową imprezę na wolnym powietrzu. W ten sposób może być przechowywana do trzech dni. Świeżość i mnogość warzyw sprawią, że ten chrupiąca sałatka na lato jest niskokalorycznym, a przy tym pełnym walorów smakowych dodatkiem do dań.  

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | fit