Pokrój i włóż do słoika. Lepszej sałatki na lato nie znajdziesz
Lato to czas, kiedy możemy poszaleć z sałatkami. Mamy wtedy dostęp do tylu świeżych warzyw i owoców, że stworzenie pysznych i zdrowych kompozycji nie stanowi najmniejszego problemu. Jeśli skończyły ci się pomysły, podsuwamy przepis na pyszną i zdrową sałatkę na lato. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci domowników i gości.
Przygotowując sałatkę na lato, możemy pełnymi garściami korzystać z dobrodziejstw oferowanych przez tę porę roku. Mnogość warzyw sprawia, że możemy sporządzić zdrowe danie z wielu składników, które będzie jednocześnie smaczne i wyjątkowo zdrowe. Tajemnicą naszej sałatki są świeże warzywa i wyjątkowa zalewa, która wydobędzie z nich to, co najlepsze. Warzywne składniki na zdrowy dodatek do obiadu czy grilla to:
- pół główki młodej kapusty;
- papryka;
- świeży ogórek;
- marchewka;
- cebula;
- pęczek rzodkiewek;
- pęczek szczypiorku.
Składniki na zalewę:
- 200 ml wody;
- 75 ml octu jabłkowego;
- 2 łyżki miodu;
- Sól, pieprz, papryka.
Zanim zabierzesz się do sporządzenia letniej sałatki, przygotuj wszystkie składniki.
Czytaj też: Zblenduj i włóż do zamrażarki. Obiady będą smaczne i zdrowe
Proces przygotowania sałatki rozpocznij od wymieszania ze sobą wszystkich składników zalewy. Wlej do słoika wodę i ocet, dodaj dwie łyżki miodu i przyprawy. Zamknij słoik i wymieszaj wszystko, mocno nim wstrząsając. Odstaw zalewę, aby jej składniki dokładnie się przegryzły i zajmij się warzywami. Najpierw dokładnie je umyj i osusz, cebulę obierz. Ogórka możesz obrać lub nie, wedle upodobań. Poszatkuj kapustę, posiekaj szczypiorek. Ogórka, paprykę pokrój w paski, poszatkuj cebulę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj ze sobą warzywa w dużej misce, dodaj zalewę i jeszcze raz wymieszaj. Całą surówkę na lato odstaw do schłodzenia do lodówki.
Tak przygotowaną sałatkę na lato możesz podać do obiadu. Sprawdzi się do dań mięsnych i rybnych, do kopytek z sosem grzybowym czy do pyz. Możesz też zaserwować ją jako dodatek do weekendowego grilla, gdzie spełni funkcję zdrowego i kolorowego letniego motywu. Sałatka ma to do siebie, że przełożona do słoika będzie łatwa do przewiezienia, spokojne więc możesz przynieść ją ze sobą na składkową imprezę na wolnym powietrzu. W ten sposób może być przechowywana do trzech dni. Świeżość i mnogość warzyw sprawią, że ten chrupiąca sałatka na lato jest niskokalorycznym, a przy tym pełnym walorów smakowych dodatkiem do dań.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia