Ta sałatka doskonale wpływa na cerę. Koreanki jedzą ją na potęgę
Czy można gotować tak, aby zyskały na tym nie tylko kubki smakowe, ale także sylwetka i cera? Odpowiedzi warto szukać w kuchni Dalekiego Wschodu. W Japonii czy Korei wiedzą, jak jeść smacznie i zdrowo. Przykładem może być ta niezwykła sałatka, która doskonale wpływa na wygląd cery.
W dbaniu o piękną i promienną cerę duże znaczenie mają nie tylko zabiegi pielęgnacyjne, jakość używanych kosmetyków, maseczek, kremów przeciwzmarszczkowych. Okazuje się, że o skórę warto dbać także od środka! Pomoże w tym odpowiednie nawodnienie i koreański przysmak. Sałatka kimchi jest doskonałym dodatkiem do wielu dań i zabiegów pielęgnacyjnych cery! Dzięki niej zachowasz gładką i młodą skórę!
Kimchi jest sałatką z fermentowanej kapusty pekińskiej. To tradycyjny przysmak w Korei. Przygotowywana jest także w Japonii. Oprócz kapusty pekińskiej zawiera czosnek, jabłko i marchewkę. Przepisów na tradycyjne kimchi jest tyle, ile regionów w Korei czy Japonii. Poszczególne kimchi różnią się dodatkami i przyprawami.
Dzięki takiemu bogactwu składników i procesowi fermentacji ten koreański przysmak zyskuje wiele właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest poprawa kondycji skóry!
Kimchi jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. To właśnie one mogą być odpowiedzią na tajemnicę doskonałej cery Koreanek.
Ta tradycyjna sałatka, którą Koreańczycy zjadają ogromne ilości, zawiera bardzo dużą dawkę witaminy E - zwanej popularnie witaminą młodości. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia skóry. Podobnie działa zawarty w niej selen.
Przeczytaj także: Odłóż ze śniadania i nałóż na twarz. Wszystkie sąsiadki pozazdroszczą ci pięknej cery
To jednak nie wszystko. Kimchi jest także świetnym źródeł pożytecznych bakterii z rodzaju lactobacillus, działających w naszych jelitach. Bakterie te pozytywnie wpływają na mikrobiom skóry. Wykazują właściwości przeciwzapalne i regulujące pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu skutecznie redukują trądzik. Ponadto mają działanie nawilżające, co pomaga utrzymać sprężystość i gładkość cery.
Gotową sałatkę kimchi możesz kupić w większych supermarketach i sklepach z żywnością orientalną. Warto jednak pamiętać, że wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania są łatwo dostępne w Polsce i niedrogie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją samodzielnie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
- kapusta pekińska - 4 kg,
- marchewka - 3 szt.,
- biała rzodkiew - 1/2 szt.,
- por - 1 szt.,
- jabłko - 1 szt.,
- siekany czosnek - 1 szklanka,
- siekana cebula - 1 szklanka,
- tarty korzeń imbiru 1-2 łyżeczki,
- sos rybny - 1 szklanka,
- płatki chilli - 2,5 szklanki,
- woda - 3 szklanki,
- mąka ryżowa - 1/2 szklanki,
- cukier - 1/4 szklanki,
- sól himalajska - 1 szklanka,
- szczypiorek.
Jak przygotować domową kimchi? Posiekaną kapustę zalej zimną wodą i wypłucz. Następnie wylej wodę i zasyp szklanką soli. Kapustę trzymaj w soli do 90 min, pamiętając, aby co 30 min ją przemieszać. Po tym czasie wypłucz dobrze kapustę w zimnej wodzie.
Przeczytaj także: Zrób farsz i wypełnij nim pomidory. Przepis na szybki i efektowny obiad
Marchewkę pokrój w cienkie słupki, posiekaj szczypior, rzodkiewkę, cebulę, czosnek, jabłko, pora, a imbir zetrzyj. Warzywa przełóż do miski.
Następnie przygotuj gęsty sos. W tym celu wodę i mąkę umieść w garnku i podgrzewaj do zagotowania. Wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia. Do kleiku dodaj sos rybny i chilli. Wymieszaj całość, a następnie przelej kleik do miski z warzywami - nie zapomnij o kapuście.
Tak gotową kimchi przełóż do słoja i trzymaj przez dwa dni w temperaturze pokojowej. Gotowe!
Kimchi możesz jeść samodzielnie lub jako dodatek do rozmaitych dań kuchni koreańskiej. Możesz połączyć ją z ryżem i smażonym boczkiem. Świetnie smakuje jako dodatek do zup z tofu.
Źródło przepisu - korea-online.pl
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia