Ta sałatka doskonale wpływa na cerę. Koreanki jedzą ją na potęgę
Czy można gotować tak, aby zyskały na tym nie tylko kubki smakowe, ale także sylwetka i cera? Odpowiedzi warto szukać w kuchni Dalekiego Wschodu. W Japonii czy Korei wiedzą, jak jeść smacznie i zdrowo. Przykładem może być ta niezwykła sałatka, która doskonale wpływa na wygląd cery.
W dbaniu o piękną i promienną cerę duże znaczenie mają nie tylko zabiegi pielęgnacyjne, jakość używanych kosmetyków, maseczek, kremów przeciwzmarszczkowych. Okazuje się, że o skórę warto dbać także od środka! Pomoże w tym odpowiednie nawodnienie i koreański przysmak. Sałatka kimchi jest doskonałym dodatkiem do wielu dań i zabiegów pielęgnacyjnych cery! Dzięki niej zachowasz gładką i młodą skórę!
Kimchi jest sałatką z fermentowanej kapusty pekińskiej. To tradycyjny przysmak w Korei. Przygotowywana jest także w Japonii. Oprócz kapusty pekińskiej zawiera czosnek, jabłko i marchewkę. Przepisów na tradycyjne kimchi jest tyle, ile regionów w Korei czy Japonii. Poszczególne kimchi różnią się dodatkami i przyprawami.
Dzięki takiemu bogactwu składników i procesowi fermentacji ten koreański przysmak zyskuje wiele właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest poprawa kondycji skóry!
Kimchi jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. To właśnie one mogą być odpowiedzią na tajemnicę doskonałej cery Koreanek.
Ta tradycyjna sałatka, którą Koreańczycy zjadają ogromne ilości, zawiera bardzo dużą dawkę witaminy E - zwanej popularnie witaminą młodości. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia skóry. Podobnie działa zawarty w niej selen.
Przeczytaj także: Odłóż ze śniadania i nałóż na twarz. Wszystkie sąsiadki pozazdroszczą ci pięknej cery
To jednak nie wszystko. Kimchi jest także świetnym źródeł pożytecznych bakterii z rodzaju lactobacillus, działających w naszych jelitach. Bakterie te pozytywnie wpływają na mikrobiom skóry. Wykazują właściwości przeciwzapalne i regulujące pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu skutecznie redukują trądzik. Ponadto mają działanie nawilżające, co pomaga utrzymać sprężystość i gładkość cery.
Gotową sałatkę kimchi możesz kupić w większych supermarketach i sklepach z żywnością orientalną. Warto jednak pamiętać, że wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania są łatwo dostępne w Polsce i niedrogie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją samodzielnie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
- kapusta pekińska - 4 kg,
- marchewka - 3 szt.,
- biała rzodkiew - 1/2 szt.,
- por - 1 szt.,
- jabłko - 1 szt.,
- siekany czosnek - 1 szklanka,
- siekana cebula - 1 szklanka,
- tarty korzeń imbiru 1-2 łyżeczki,
- sos rybny - 1 szklanka,
- płatki chilli - 2,5 szklanki,
- woda - 3 szklanki,
- mąka ryżowa - 1/2 szklanki,
- cukier - 1/4 szklanki,
- sól himalajska - 1 szklanka,
- szczypiorek.
Jak przygotować domową kimchi? Posiekaną kapustę zalej zimną wodą i wypłucz. Następnie wylej wodę i zasyp szklanką soli. Kapustę trzymaj w soli do 90 min, pamiętając, aby co 30 min ją przemieszać. Po tym czasie wypłucz dobrze kapustę w zimnej wodzie.
Przeczytaj także: Zrób farsz i wypełnij nim pomidory. Przepis na szybki i efektowny obiad
Marchewkę pokrój w cienkie słupki, posiekaj szczypior, rzodkiewkę, cebulę, czosnek, jabłko, pora, a imbir zetrzyj. Warzywa przełóż do miski.
Następnie przygotuj gęsty sos. W tym celu wodę i mąkę umieść w garnku i podgrzewaj do zagotowania. Wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia. Do kleiku dodaj sos rybny i chilli. Wymieszaj całość, a następnie przelej kleik do miski z warzywami - nie zapomnij o kapuście.
Tak gotową kimchi przełóż do słoja i trzymaj przez dwa dni w temperaturze pokojowej. Gotowe!
Kimchi możesz jeść samodzielnie lub jako dodatek do rozmaitych dań kuchni koreańskiej. Możesz połączyć ją z ryżem i smażonym boczkiem. Świetnie smakuje jako dodatek do zup z tofu.
Źródło przepisu - korea-online.pl
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków