Reklama
Reklama

Ta sałatka doskonale wpływa na cerę. Koreanki jedzą ją na potęgę

Czy można gotować tak, aby zyskały na tym nie tylko kubki smakowe, ale także sylwetka i cera? Odpowiedzi warto szukać w kuchni Dalekiego Wschodu. W Japonii czy Korei wiedzą, jak jeść smacznie i zdrowo. Przykładem może być ta niezwykła sałatka, która doskonale wpływa na wygląd cery.

W dbaniu o piękną i promienną cerę duże znaczenie mają nie tylko zabiegi pielęgnacyjne, jakość używanych kosmetyków, maseczek, kremów przeciwzmarszczkowych. Okazuje się, że o skórę warto dbać także od środka! Pomoże w tym odpowiednie nawodnienie i koreański przysmak. Sałatka kimchi jest doskonałym dodatkiem do wielu dań i zabiegów pielęgnacyjnych cery! Dzięki niej zachowasz gładką i młodą skórę! 

Kimchi - sfermentowana kapusta pekińska z dodatkiem warzyw

Kimchi jest sałatką z fermentowanej kapusty pekińskiej. To tradycyjny przysmak w Korei. Przygotowywana jest także w Japonii. Oprócz kapusty pekińskiej zawiera czosnek, jabłko i marchewkę. Przepisów na tradycyjne kimchi jest tyle, ile regionów w Korei czy Japonii. Poszczególne kimchi różnią się dodatkami i przyprawami.  

Dzięki takiemu bogactwu składników i procesowi fermentacji ten koreański przysmak zyskuje wiele właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest poprawa kondycji skóry! 

Jak kimchi działa na cerę?

Kimchi jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. To właśnie one mogą być odpowiedzią na tajemnicę doskonałej cery Koreanek.  

Ta tradycyjna sałatka, którą Koreańczycy zjadają ogromne ilości, zawiera bardzo dużą dawkę witaminy E - zwanej popularnie witaminą młodości. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia skóry. Podobnie działa zawarty w niej selen.  

Przeczytaj także: Odłóż ze śniadania i nałóż na twarz. Wszystkie sąsiadki pozazdroszczą ci pięknej cery

To jednak nie wszystko. Kimchi jest także świetnym źródeł pożytecznych bakterii z rodzaju lactobacillus, działających w naszych jelitach. Bakterie te pozytywnie wpływają na mikrobiom skóry. Wykazują właściwości przeciwzapalne i regulujące pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu skutecznie redukują trądzik. Ponadto mają działanie nawilżające, co pomaga utrzymać sprężystość i gładkość cery.  

Przepis na kimchi

Gotową sałatkę kimchi możesz kupić w większych supermarketach i sklepach z żywnością orientalną. Warto jednak pamiętać, że wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania są łatwo dostępne w Polsce i niedrogie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją samodzielnie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników: 

  • kapusta pekińska - 4 kg,  
  • marchewka - 3 szt., 
  • biała rzodkiew - 1/2 szt., 
  • por - 1 szt., 
  • jabłko - 1 szt., 
  • siekany czosnek - 1 szklanka, 
  • siekana cebula - 1 szklanka, 
  • tarty korzeń imbiru 1-2 łyżeczki, 
  • sos rybny - 1 szklanka, 
  • płatki chilli - 2,5 szklanki, 
  • woda - 3 szklanki, 
  • mąka ryżowa - 1/2 szklanki, 
  • cukier - 1/4 szklanki, 
  • sól himalajska - 1 szklanka, 
  • szczypiorek. 

Jak przygotować domową kimchi? Posiekaną kapustę zalej zimną wodą i wypłucz. Następnie wylej wodę i zasyp szklanką soli. Kapustę trzymaj w soli do 90 min, pamiętając, aby co 30 min ją przemieszać. Po tym czasie wypłucz dobrze kapustę w zimnej wodzie.  

Przeczytaj także: Zrób farsz i wypełnij nim pomidory. Przepis na szybki i efektowny obiad

Marchewkę pokrój w cienkie słupki, posiekaj szczypior, rzodkiewkę, cebulę, czosnek, jabłko, pora, a imbir zetrzyj. Warzywa przełóż do miski.  

Następnie przygotuj gęsty sos. W tym celu wodę i mąkę umieść w garnku i podgrzewaj do zagotowania. Wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia. Do kleiku dodaj sos rybny i chilli. Wymieszaj całość, a następnie przelej kleik do miski z warzywami - nie zapomnij o kapuście.  

Tak gotową kimchi przełóż do słoja i trzymaj przez dwa dni w temperaturze pokojowej. Gotowe! 

Kimchi możesz jeść samodzielnie lub jako dodatek do rozmaitych dań kuchni koreańskiej. Możesz połączyć ją z ryżem i smażonym boczkiem. Świetnie smakuje jako dodatek do zup z tofu.  

Źródło przepisu - korea-online.pl 

Zobacz też:

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

Stanowi fit alternatywę dla grillowanego mięsa. Łatwo przepaść w jego kremowym smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie | fit | warzywa