Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Chłodne, zimowe wieczory warto umilić sobie gorącą czekoladą z dodatkiem pianek. Możemy także przygotować deser z nimi na osłodę. Zamiast kupować słodycze w plastikowych opakowaniach, lepiej samodzielnie zrobić domowe pianki. Sprawdź przepis na tę zdrową przekąskę bez grama cukru. Będzie gotowa dosłownie w 10 minut.
Pianki marshmallow są uwielbiane szczególnie przez dzieci, które zjadają je prosto z opakowania. Z kolei dorośli często dodają te słodycze do gorącej czekolady albo deseru. Niestety ten produkt ma duże ilości cukru. Na szczęście na Tik-Tok-u znaleźliśmy przepis na dietetyczną wersję tej przekąski.
Podczas miksowania masy piankowej możemy dodatkowo wzbogacić ją o barwnik spożywczy, dzięki czemu kolorowe pianki będą się pięknie prezentować. Z kolei wodę, która jest ich składnikiem, można z powodzeniem zastąpić sokiem lub kawą. Uzyskamy wtedy określony aromat.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pianek bez grama cukru? Oto podstawowa lista:
- 180 g erytrytol i 60 ml wody;
- 15 g żelatyny i 40 ml wody;
- 1 łyżka aromatu np. waniliowy, pomarańczowy, cytrynowy, migdałowy;
- szczypta soli.
Żeby przygotować dietetyczne pianki, na początek mieszamy w miseczce żelatynę z zimną wodą i odstawiamy ją do napęcznienia.
W międzyczasie do garnuszka wsypujemy erytrytol i wlewamy wodę. Całość gotujemy i wsypujemy sól.
Kiedy "syrop" mocno wrze, to stopniowo przelewamy go do napęczniałej żelatyny i dodajemy dowolny aromat. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania piany.
Następnie przekładamy masę piankową do silikonowych foremek. Dietetyczne pianki będą gotowe do zjedzenia po 5 minutach.
Jeśli nie mamy silikonowych foremek, to możemy przelać masę piankową na większą formę wyłożoną folią spożywczą. Po 5 minutach musimy wyjąć blat pianki i pokroić go na mniejsze kawałki.
Tak jak wspomniano, takie dietetyczne pianki można podawać z gorącą czekoladą. Pasują też do kawy z mlekiem albo kakao. Dzięki swojej lekkiej konsystencji, świetnie sprawdzają się jako przekąska w ciągu dnia.
Jeśli chodzi o desery, to wspaniale komponują się z sernikami na zimno, galaretkami czy lodami. Można też dekorować nimi ciasta i torty.
Zobacz też:
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę