Reklama
Reklama

Oto sekret długowieczności. 10 produktów, które uznano za najzdrowsze

Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu możemy zadbać o nasze zdrowie, utrzymywać odpowiednią wagę, a nawet zadbać o wygląd skóry i opóźnić jej starzenie. Przedstawiamy 10 produktów, które uznaje się za najzdrowsze i które bez wątpienia warto stosować w swojej codziennej diecie.

Zdrowe odżywianie niesie ze sobą mnóstwo pozytywnych korzyści – zarówno dla ciała, jak i umysłu. Gdy dbamy o odpowiednią dietę, o wiele lepiej się czujemy i mamy więcej energii.

Bez względu na to, czy chcemy pozbyć się dodatkowych kilogramów, poprawić wygląd sylwetki, zadbać o własne zdrowie, czy też wspomóc trening, zawsze musimy pamiętać o racjonalnym żywieniu i dostarczaniu swojemu organizmowi potrzebnych składników. Oto lista 10 produktów, które uznawane są najzdrowsze i które warto włączyć do swoich codziennych posiłków.

1.  Szpinak

Jest on bardzo bogaty w składniki odżywcze, przy czym jest równocześnie łatwo dostępny i można zakupić go w postaci zarówno świeżej, mrożonej, jak i nawet w puszkach. Jest to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, który równocześnie ma bardzo mało kalorii. Dodatkowo zawiera on witaminę A i K oraz dostarcza naszemu organizmowi niezbędnego kwasu foliowego. Oprócz tego liście szpinaku są bogate w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.

Bardzo łatwo go umieścić w swoim codziennym jadłospisie, np. podsmażając szpinak z cebulą i dodając go do omletu, albo spożywając z makaronem i pomidorkami koktajlowymi.

2.  Czarna fasola

Czarna fasola zawiera dużo przeciwutleniaczy i w dodatku trawi się powoli, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Oprócz tego jest ona źródłem wapnia, białka i błonnika. 

Co więcej, czarna fasola jest pełna fitoskładników, takich jak kwercetyna i kemferol, kwas hydroksycynamonowy, kwas ferulowy, kwas synapowy i kwas chlorogenowy. Szczególnie ważne w nasionach czarnej fasoli są także antocyjany, które mają działanie przeciwstarzeniowe.

Czarną fasolę można spożywać przede wszystkim w meksykańskim jedzeniu. Świetnie nadaje się ona do burritos, nachos czy tacos.

3.   Awokado

Spożywanie jednego lub dwóch awokado tygodniowo zapewnia nam odpowiednią dawkę zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, witaminy B6 i kwasu foliowego

Dodatkowo awokado, dzięki zawartym w nim tłuszczom nienasyconym, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Co więcej, beta-sitosterol, który zawarty jest w jednonienasyconych tłuszczach kwasie linolowym i oleinowym, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

Awokado można spożywać np. na śniadanie na grzance z solą i pieprzem lub plasterkiem sera. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sałatki.

4.   Gorzka czekolada

Badania wskazują, że czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy na gram niż większość soków owocowych. Oprócz ochrony organizmu przed chorobami i zapobieganiu chorobom serca, gorzka czekolada jest także naturalnym środkiem poprawiającym nastrój.

Chcąc cieszyć się korzyściami spożywania gorzkiej czekolady, wystarczy dziennie spożywać jedną lub dwie kostki tego produktu.

5.   Maliny

Maliny są wypełnione przeciwutleniaczami, które pomagają utrzymać organizm w zdrowiu. Zarówno te świeże, jak i mrożone dostarczają witaminę C, wapń i żelazo. Ponadto w malinach występują kwasy organiczne, tj. kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy. Poza właściwości zdrowotnymi maliny wpływają także pozytywnie na kondycję skóry i opóźniają procesy starzenia.

Maliny można spożywać same lub np. dodawać je do jogurtu lub owsianki. Dzięki temu zjemy danie, które jest słodkie i pyszne.

6.   Czosnek

Stosowany on jest prozdrowotnie od wieków, ponieważ hamuje rozwój bakterii, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz posiada właściwości przeciwzapalne. W dodatku naukowcy udowodnili, że czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego.

Czosnek świetnie smakuje ze wszystkim, od dressingów i sosów po standardowe dania i zupy.

7.   Cytryna

Cytryny mają silne właściwości przeciwzapalne i mogą pomóc w hamowaniu wzrostu komórek rakowych. Przede wszystkim znane są z dużej zawartości witaminy C. Oprócz tego badania wykazały skuteczność soku z cytryny w leczeniu szkorbutu i ran cukrzycowych. Pozytywnie wpływa on także na budowę kości i pamięć.

Chcąc spożywać ją regularnie, wystarczy dodać plasterek do herbaty lub butelki z wodą, dzięki czemu będziemy jednocześnie zdrowi i nawodnieni.

8.   Orzechy włoskie

Mają one większą ilość przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne orzechy. Dodatkowo orzechy włoskie są pełne witaminy E i bogate w serum roślinne, oleje omega 3 i zdrowe tłuszcze.

Co więcej, spożywanie orzechów włoskich niesie za sobą cały szereg korzyści zdrowotnych, które wiążą się przede wszystkim z występowaniem dużej ilości antyoksydantów. Sprawia to, że są one ważnym składnikiem diety, dbającym o zdrowe serce oraz układ krwionośny.

Warto wobec tego trzymać ich zapas w torebce, aby w każdej chwili mieć pod ręką zdrową i wartościową przekąskę.

9.   Buraki

To pożywienie dobre dla mózgu i pomagające obniżyć ciśnienie krwi. To warzywo korzeniowe jest wypełnione kwasem foliowym, magnezem i witaminą C. Często spożywa się je w formie soku, którego szklanka potrafi zdziałać cuda, ponieważ uchroni ona przed katarem, uwolni od zgagi i doda sił.

Buraki można również spożywać w formie samodzielnej sałatki lub zetrzeć je jako dodatek do innych potraw.

10.   Jogurt naturalny

Mężczyźni i kobiety w wieku od 19 do 50 lat potrzebują 1000 miligramów wapnia dziennie i 1200 miligramów, jeśli mają 50 lat lub więcej. Odpowiedni jogurt bogaty w wapń pomoże zaspokoić tę potrzebę i będzie stanowił dobre uzupełnienie diety. 

Zawiera on również białko oraz witaminy z grupy B. Co więcej, jogurt naturalny przewyższa mleko pod względem zawartości aminokwasów.Można go spożywać w czystej postaci lub np. z dodatkiem owoców i płatków owsianych. Świetnie sprawdzi się także jako substytut śmietany.

Zobacz też:

Szybka i prosta przekąska z cukinii. Zrób od razu z podwójnej porcji

To najprostsze ciasto na świecie. Wykorzystaj truskawki, póki jest na nie sezon

Dodaj do dżemu zamiast cukru. Nie straci smaku, a będzie zdrowszy i mniej kaloryczny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy