Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź ekspertki może cię zaskoczyć
Wciąż zastanawiasz się, czy należy obierać pieczarki przed ich przygotowaniem? Ekspertka od tych grzybów, popularna w naszym kraju rolniczka Kamila Boś już za chwilę raz na zawsze rozwieje twoje wątpliwości. Jako doświadczona producentka, doskonale wie, jak powinno obchodzić się z tym produktem i chętnie dzieli się swoją wiedzą z Polakami.
Pieczarki to chyba najpopularniejsze grzyby w Polsce. Są zdrowe, niskokaloryczne i dostępne przez cały rok. Kupić można je zarówno na targach, dużych marketach, jak i w mniejszych osiedlowych sklepach spożywczych i można przygotować z nich naprawdę pyszne dania.
Są chętnie wybierane, ale niektórzy mają dylemat i zastanawiają się, czy pieczarki trzeba obierać. Znana rolniczka Kamila Boś postanawiła więc raz na zawsze rozwiać wątpliwości co do tego produktu, wypowiadając się na jego temat obchodzenia się z nim w nagraniu opublikowanym na TikToku przez kanał "Do roboty".
Może cię zainteresować: Grzybiarze ze Śląska wracają z pełnymi koszami. Tu grzybów jest najwięcej
Kamila Boś jest doświadczoną producentką pieczarek z wieloletnim doświadczeniem w branży, która ma wielu fanów w Polsce od czasu występu w programie "Rolnik Szuka Żony".
Kobieta od czasu do czasu udziela się w mediach, dlatego też niedawno wystąpiła jako ekspertka w nagraniu opublikowanym na kanale "Do roboty". Wyjaśniła tam, jak obchodzić się z pieczarkami, odpowiadając na odwieczne pytanie, czy trzeba je obierać przed przygotowaniem.
Okazuje się, że nie. Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką jest najwięcej wartości odżywczych - powiedziała jasno rolniczka, zaznaczając również, że pozbawiając je skórki traci się jednocześnie błonnik, żelazo, potas i witaminę D, które się pod nią znajdują.
Czytaj również: Oderwałeś nakrętkę od butelki? Większość ludzi popełnia ogromny błąd
Rolniczka podpowiedziała także, co zrobić, aby pieczarki nie podchodziły wodą podczas gotowania. W końcu nadmiar cieczy w grzybach jest częstym problemem podczas ich przygotowywania.
Okazuje się, że wystarczy wrzucić je od razu na mocno rozgrzaną patelnię oraz jedynie jedynie lekko je opłukać i poczekać aż wyschną albo włożyć na chwlę do lodówki, a nie moczyć przez długi czas, bo przez to chłoną wodę niczym gąbka.
Zobacz też:
Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych. Tak robi je Ewa Wachowicz
Świetnie nawadnia, poprawia wzrok i krążenie. Seniorzy powinni jeść regularnie
Zapomniane warzywo PRL-u wraca na talerze. Zrobisz z niego wiele przysmaków