Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego pyszny dodatek do śniadania
Rosół to bezapelacyjny król polskich stołów. Wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego aromatycznego wywaru z mięsa i warzyw. Nie wszyscy jednak lubią gotowane dodatki, zajadając się tylko bulionem z makaronem. Podpowiadamy, jak z rosołowego mięsa zrobić pyszne smarowidło.
Wiele osób z warzyw gotowanych w bulionie przygotowuje sałatkę jarzynową. A czy wiesz, że możesz wykorzystać również mięso z rosołu? Pastą z gotowanego kurczaka będą zajadać się wszyscy domownicy.
Mięso gotowane długo w rosole nabiera wyjątkowego aromatu warzyw i przypraw. Ma jednak to do siebie, że nie może zbyt długo leżeć, bo obsycha i nabiera nieapetycznego wyglądu. Jeśli zostało ci mięso z rosołu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z niego pyszne smarowidło.
Pasta jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, przepisem na nią podzielił się Tomasz Strzelczyk, znany kucharz. Aby nie była mdła w smaku, możesz doprawić ją dowolnymi przyprawami. Takie smarowidło będzie doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa i pozwoli na wykorzystanie całego mięsa z rosołu.
Do przygotowania smarowidła z rosołowego mięsa wykorzystasz nawet jego skórkę. Wielu traktuje ją jako odpad, ale nada ona paście wilgoci, a zawarty w niej tłuszcz podniesie walory smakowe pasty. Ten dodatek do pieczywa przygotujesz szybko i bez większego trudu - oto przepis na pastę z rosołowego mięsa:
Składniki:
- mięso z kurczaka gotowanego w rosole;
- 100 g ugotowanej ciecierzycy, może być też z puszki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- Łyżka oleju;
- 5 łyżek majonezu;
- pół łyżeczki majeranku;
- pół łyżeczki słodkiej papryki;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Obierz dokładnie mięso z kurczaka, cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Odstaw do wystygnięcia;
Mięso, ciecierzycę, czosnek i podsmażoną cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa;
Do powstałej w ten sposób masy dodaj przyprawy;
Na koniec dorzuć majonez i wszystko dokładnie wymieszaj.
Czytaj też: Zetrzyj i dodaj do mielonych. Wyjdą soczyste i lekkie, jak chmurka
Podobno w każdym domu rosół smakuje inaczej. Podobnie może być ze smarowidłem z gotowanego kurczaka. Wystarczy, że zmienisz przyprawy i dodatki, a efekt może być za każdym razem inny.
Wiosną cebulę możesz zastąpić siekanym szczypiorkiem czy koperkiem, nadając paście mięsnej aromatu nowalijek. Fani kuchni azjatyckiej z pewnością nie pogardzą dodatkiem curry czy kurkumy. Natomiast wielbiciele ostrych potraw mogą poeksperymentować, dodając do potrawy chili czy pieprz cayenne.
Zobacz też:
Tak zrobisz najlepszy sos tzatziki do grilla. Jeden składnik może zaskoczyć
Tyle minut należy grillować kiełbasę. Większość osób robi to źle
Zerwij w parku lub na łące i zrób marmoladę. Tania, smaczna i bardzo zdrowa