Napar z imbiru, kurkumy i cytryny działa cuda dla zdrowia. Poznaj jego właściwości
Robiąc napary z owoców i warzyw dostępnych w pobliskim sklepie, można wydatnie przyczynić się do poprawy samopoczucia i stanu zdrowia. Dobrym wyborem będzie połączenie imbiru, kurkumy i cytryny. Jakie mają właściwości?
Picie naparów pomaga organizmowi budować odporność lub walczyć z rozmaitymi chorobami czy przypadłościami. Profilaktyczne stosowanie napojów z warzyw i owoców, może przyczynić się też do poprawy urody, szczególnie kondycji włosów i skóry. Jedną z opcji jest połączenie imbiru, kurkumy i cytryny.
Spożywanie naparu z imbiru, kurkumy i cytryny warto włączyć do codziennego żywienia. Dzięki temu będzie można wspomóc swój organizm antyoksydantami, a także zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby neurologiczne i nowotwory. W jaki sposób go przygotować?
Napar z imbiru, kurkumy i cytryny jest prosty do zrobienia. Wystarczy przygotować:
- jeden korzeń imbiru o wielkości kciuka,
- małą łyżkę kurkumy,
- 3 plastry cytryny.
Te produkty należy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka chwil. Jeśli smak naparu będzie dla kogoś nieprzystępny, może go osłodzić miodem naturalnym lub cukrem z brzozy - ksylitolem. Urozmaiceniem może być też kilka suszonych goździków.
Imbir jest korzeniem pochodzącym z Azji, aktualnie uprawianym na całym świecie. Znajduje powszechne zastosowanie w medycynie naturalnej. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, a także wspomaga pracę układu trawiennego. Imbir uśmierza też ból stawów i migrenę.
Kurkuma, nazywana również szafranem indyjskim ze względu na miejsce pochodzenia ma żółtawy kolor. Jest bogata w kurkuminę, witaminy i minerały. Ceni się ją za właściwości, które chronią przed chorobami serca, poprawiają sprawność pracy mózgu, a także działają przeciwnowotworowo.
Cytryna to owoc, który znamy bardzo dobrze. Ma kwaśny smak i zawiera mnóstwo witaminy C. W naparze spełni funkcję balansu w smaku, równoważąc ostry i aromatyczny imbir oraz kurkumę. Cytryna zawiera flawonoidy, pomagające wzmocnić naczynia krwionośne i pracę układu krążenia, wspomaga higienę jamy ustnej, poprawia stan skóry, a także wspiera metabolizm.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia