Na święta serwuję krokiety z tym farszem. Biją na głowę te z kapustą i grzybami
Na wielu stołach wigilijnych zagoszczą krokiety z kapustą i grzybami. A może by tak spróbować czegoś nowego? Wystarczy odrobina kreatywności, żeby nieco zmodyfikować to danie. Tym razem skupimy się na innym, równie smacznym, a nawet lepszym farszu. O jakim mowa? Sprawdź już teraz.
Krokiety z kapustą i grzybami są tradycyjnym daniem serwowanym na Wigilię. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości w tym roku, to koniecznie przygotuj farsz z pieczarkami, serem i jeszcze innymi dodatkami, które sprawiają, że ta potrawa stanie się o niebo lepsza od tej klasycznej. Przedstawiamy przepis na krokiety z zupełnie nowym nadzieniem.
Nie ma nic lepszego niż aromatyczny farsz ukryty w delikatnych naleśnikach i chrupiącej panierce. Takie są krokiety z serem i pieczarkami. Składniki na nie na pewno masz w swoim domu.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia krokietów z serem i pieczarkami?
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka mleka;
- 0,5 szklanki wody;
- 2 jajka;
- 1 łyżka oleju;
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg pieczarek;
- 1 cebula;
- 300 g serka żółtego;
- 1 łyżka śmietany;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Składniki na panierkę:
- jajko;
- bułka tarta;
- olej do smażenia.
Na początek zabieramy się za robienie naleśników. W tym celu mieszamy ze sobą mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i sól do uzyskania gładkiej masy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż zarumienią się z jednej i drugiej strony.
W kolejnym kroku przystępujemy do robienia farszu. Najpierw kroimy cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry. Te dwa składniki podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem do momentu odparowania wody z grzybów. Gdy całość przestygnie, to dodajemy pozostałe produkty tj. ser żółty, śmietana i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy tak, żeby powstała jednolita masa. Takie nadzienie na koniec doprawiamy przyprawami wedle uznania.
Gdy mamy zrobimy farsz, to możemy przejść do zwijania: na każdym naleśniku rozkładamy pieczarkowo-serowe nadzienie i zwijamy je w ciasny rulon. Następnie przygotowujemy panierkę, czyli obtaczamy każdego krokieta w jajku, a potem w bułce tartej.
Ostatnim etapem robienia krokietów jest ich smażenie na rozgrzanym oleju do momentu osiągnięcia złotego koloru z jednej i drugiej strony. Możemy też upiec je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to 20 minut.
Na wigilijny stół podajemy krokiety z czerwonym barszczem. Możemy też stworzyć z nich danie obiadowe. W tym przypadku serwujemy je z ziemniakami i ulubionym sosem np. pomidorowym albo czosnkowym. Wspaniale smakują w towarzystwie lekkiej sałatki z rukoli, ogórków i pomidorów.
Zobacz też:
Tak zrobisz najlepszą masę do makowca. Nie dodawaj do niej mleka
Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna