Reklama
Reklama

​Na kolejną imprezę zrób sałatkę drwala. Goście będą zachwyceni

Sałatki potrafią być gwiazdami imprez. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż można w nich zmieścić wiele składników o różnorodnych teksturach, a w dodatku każdy może sobie nałożyć porcję, jaką chce. Jednak ta skradnie każde przyjęcie. Poznaj przepis na cudowną sałatkę drwala z grzankami, serem i boczkiem.

Sałatka drwala — składniki

Ten przepis nie jest zbyt trudny, a smak przyrządzonego dania wynagradza cały poniesiony trud. Do przygotowania sałatki drwala będzie ci potrzebna:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy gyros,
  • 100 g majonezu,
  • 150 g chleba pszennego,
  • 160 g boczku wędzonego,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 200 g startego sera cheddar,
  • 30 g musztardy,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 400 g sałaty lodowej,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 60 g ketchupu,
  • pół szklanki posiekanego szczypiorku,
  • pół szklanki wody z ogórków.

Najlepiej będzie wykorzystać chleb tostowy, ale możesz także użyć zwykłego pszennego, a nawet kupić gotowe... grzanki.

Sprawdź również: Te rogale są lepsze od świętomarcińskich. Bez trudu zrobisz je w domu

Jak przygotować sałatkę drwala?

Zacznij od przygotowania mięsa. Filety z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawę gyros oraz olej roślinny i całość wymieszaj. Włóż na rozgrzaną patelnię i całość smaż, aż kurczak będzie przyrumieniony. Usmażonego kurczaka przełóż do miski. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na chrupko na tej samej patelni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i umieść na niej pokrojony w kostkę chleb. Posyp suszonym czosnkiem, polej oliwą, wymieszaj i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika.

Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

Czerwoną paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ogórki wyjmij z zalewy i także pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Przygotuj sos: w misce wymieszaj majonez, musztardę, jogurt naturalny, ketchup oraz wodę z ogórków. Do dużej miski włóż połowę posiekanej sałaty lodowej, dodaj ser cheddar i zakryj połową sosu. Następnie ułóż drugą warstwę z kurczaka, papryki, ogórka i reszty sałaty. Zalej pozostałą częścią sosu i posyp boczkiem, grzankami oraz szczypiorkiem. Sałatka drwala na imprezę gotowa!

Zobacz też:

​Takie risotto jesienią przygotowuje Ewa Wachowicz. Sekretnym składnikiem są kasztany

Ten chleb tostowy przygotujesz w domu w 5 minut. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Już nie smażę naleśników do krokietów. Zastępuję je tym i mam danie w kilkanaście minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki