Reklama
Reklama

​Na sylwestra zrób sałatkę drwala. Goście będą sobie wyrywać talerze z rąk

Sałatki potrafią być gwiazdami imprez. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż można w nich zmieścić wiele składników o różnorodnych teksturach, a w dodatku każdy może sobie nałożyć porcję, jaką chce. Jednak ta skradnie każde przyjęcie. Poznaj przepis na cudowną sałatkę drwala z grzankami, serem i boczkiem.

Sałatka drwala — składniki

Ten przepis nie jest zbyt trudny, a smak przyrządzonego dania wynagradza cały poniesiony trud. Do przygotowania sałatki drwala będzie ci potrzebna:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy gyros,
  • 100 g majonezu,
  • 150 g chleba pszennego,
  • 160 g boczku wędzonego,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 200 g startego sera cheddar,
  • 30 g musztardy,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 400 g sałaty lodowej,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 60 g ketchupu,
  • pół szklanki posiekanego szczypiorku,
  • pół szklanki wody z ogórków.

Najlepiej będzie wykorzystać chleb tostowy, ale możesz także użyć zwykłego pszennego, a nawet kupić gotowe... grzanki.

Sprawdź również: Te rogale są lepsze od świętomarcińskich. Bez trudu zrobisz je w domu

Jak przygotować sałatkę drwala?

Zacznij od przygotowania mięsa. Filety z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawę gyros oraz olej roślinny i całość wymieszaj. Włóż na rozgrzaną patelnię i całość smaż, aż kurczak będzie przyrumieniony. Usmażonego kurczaka przełóż do miski. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na chrupko na tej samej patelni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i umieść na niej pokrojony w kostkę chleb. Posyp suszonym czosnkiem, polej oliwą, wymieszaj i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika.

Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

Czerwoną paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ogórki wyjmij z zalewy i także pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Przygotuj sos: w misce wymieszaj majonez, musztardę, jogurt naturalny, ketchup oraz wodę z ogórków. Do dużej miski włóż połowę posiekanej sałaty lodowej, dodaj ser cheddar i zakryj połową sosu. Następnie ułóż drugą warstwę z kurczaka, papryki, ogórka i reszty sałaty. Zalej pozostałą częścią sosu i posyp boczkiem, grzankami oraz szczypiorkiem. Sałatka drwala na imprezę gotowa!

Zobacz też:

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

Te grzyby są doskonałym źródłem białka. Moja teściowa podaje je w obłędnym sosie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki