Reklama
Reklama

Moja babcia robiła je na każdą imprezę. Cała rodzina prosiła o dokładkę

Tymbaliki to danie podawane w ramach przystawki, które niegdyś było obecne niemal na każdym przyjęciu. Kurczak i warzywa podane w galaretce to dla wielu osób prawdziwy przysmak. W jaki sposób można je przygotować? Sprawdź babciny przepis, który pozwoli ci zaskoczyć rodzinę i znajomych!

Tymbaliki. Co jest potrzebne do ich zrobienia?

Tymbaliki to przysmak, który niegdyś był serwowany jako wytrawna przystawka na różnego rodzaju imprezach. Choć dziś to danie nie jest już tak popularne, to jednak wiele osób nadal decyduje się na jego przyrządzanie. 

Czym w ogóle są tymbaliki? Przygotowuje się je z kurczaka i warzyw zalanych galaretką zrobioną na bazie rosołu. Istnieje wiele wariantów tego typu galaret, aczkolwiek najpopularniejsze są właśnie te drobiowe. 

Sprawdź dokładną listę składników, których potrzebujesz, by samemu przyrządzić pyszne tymbaliki z babcinego przepisu. Do zrobienia smakowitych galaret musisz mieć: 

  • około 1,2 litra bulionu/rosołu; 
  • około 350 g fileta z piersi z kurczaka; 
  • około 150 g marchwi
  • około 150 g groszku konserwowego; 
  • 1 opakowanie żelatyny spożywczej; 
  • 1 pęczek pietruszki. 

Większość potrzebnych składników znajduje się w rosole. Zamiast fileta z piersi z kurczaka można użyć mięsa z udek. Do tymbalików można dodać również nieco ugotowanych jajek czy marynowaną paprykę. 

Jak zrobić tymbaliki? Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj marchewkę do miękkości. Ugotowane musi zostać również mięso, z którego od razu można przyrządzić bulion. Po ugotowaniu rzeczone składniki należy pokroić w drobną kostkę

Do przygotowania tymbalików potrzebne będą foremki. Należy w nich umieścić pokrojoną marchewkę, mięso, groszek konserwowy, poszatkowaną natkę pietruszki oraz, opcjonalnie, inne dodatki, takie jak papryka marynowana czy ugotowane jajko. 

Do gorącego rosołu należy dodać żelatynę, dobierając jej ilość zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie trzeba zalać nim warzywa i mięso w foremkach. Gdy całość nieco przestygnie, przygotowane galaretki trzeba włożyć do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Po tym czasie tymbaliki będą gotowe. 

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski