Moja babcia robiła je na każdą imprezę. Cała rodzina prosiła o dokładkę
Tymbaliki to danie podawane w ramach przystawki, które niegdyś było obecne niemal na każdym przyjęciu. Kurczak i warzywa podane w galaretce to dla wielu osób prawdziwy przysmak. W jaki sposób można je przygotować? Sprawdź babciny przepis, który pozwoli ci zaskoczyć rodzinę i znajomych!
Tymbaliki to przysmak, który niegdyś był serwowany jako wytrawna przystawka na różnego rodzaju imprezach. Choć dziś to danie nie jest już tak popularne, to jednak wiele osób nadal decyduje się na jego przyrządzanie.
Czym w ogóle są tymbaliki? Przygotowuje się je z kurczaka i warzyw zalanych galaretką zrobioną na bazie rosołu. Istnieje wiele wariantów tego typu galaret, aczkolwiek najpopularniejsze są właśnie te drobiowe.
Sprawdź dokładną listę składników, których potrzebujesz, by samemu przyrządzić pyszne tymbaliki z babcinego przepisu. Do zrobienia smakowitych galaret musisz mieć:
- około 1,2 litra bulionu/rosołu;
- około 350 g fileta z piersi z kurczaka;
- około 150 g marchwi;
- około 150 g groszku konserwowego;
- 1 opakowanie żelatyny spożywczej;
- 1 pęczek pietruszki.
Większość potrzebnych składników znajduje się w rosole. Zamiast fileta z piersi z kurczaka można użyć mięsa z udek. Do tymbalików można dodać również nieco ugotowanych jajek czy marynowaną paprykę.
Najpierw ugotuj marchewkę do miękkości. Ugotowane musi zostać również mięso, z którego od razu można przyrządzić bulion. Po ugotowaniu rzeczone składniki należy pokroić w drobną kostkę.
Do przygotowania tymbalików potrzebne będą foremki. Należy w nich umieścić pokrojoną marchewkę, mięso, groszek konserwowy, poszatkowaną natkę pietruszki oraz, opcjonalnie, inne dodatki, takie jak papryka marynowana czy ugotowane jajko.
Do gorącego rosołu należy dodać żelatynę, dobierając jej ilość zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie trzeba zalać nim warzywa i mięso w foremkach. Gdy całość nieco przestygnie, przygotowane galaretki trzeba włożyć do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Po tym czasie tymbaliki będą gotowe.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia